Ojcies przepisal dom przed smiercia

• Autor wątku Autor wątku Pomorzanka77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pomorzanka77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzien dobry,
prosze o rade w takiej sprawie:
Mój ojciec zmarl rok temu i okazalos sie po jego smierci, ze przepisal dom na siostrzenca (wnuka swojej siostry). Zrobil to przez umowe dozywocia, po
czym dom zostal przepisany na siostrzenca co zostalo wpisane w ksiedze wieczystej.
Czy nalezy mi sie spadek lub jego czesc po ojcu?
Jesli tak, to jakie mam mozliwosci aby sie o niego ubiegac?
Jakie kroki powinnam podjac?

Jestym jedynym spadkobierca i mam stwierdzenie sadowe w sprawie nabycia spadku.

przepisal dom na siostrzenca (...) przez umowe dozywocia

Nie dziedziczysz już domu, ponieważ poprzez zawartą umowę dożywocia nie wchodzi do masy spadkowej po Twoim ojcu. Właścicielem domu pozostaje siostrzeniec.

Podstawę prawną stanowi art. 922 § 2. Kodeksu cywilnego ( t.j. Dz.U.2022.1360) zgodnie z którym nie należą do spadku prawa i obowiązki zmarłego ściśle związane z jego osobą, jak również prawa, które z chwilą jego śmierci przechodzą na oznaczone osoby niezależnie od tego, czy są one spadkobiercami.

Czy nalezy mi sie spadek

Masz prawo do spadku, ale nie do zachowku od siostrzeńca. Umowa dożywocia chroni bowiem siostrzeńca przed jego zapłatą. Z art. 993 Kodeksu cywilnego wynika, że przy obliczaniu zachowku nie uwzględnia się zapisów zwykłych i poleceń, natomiast dolicza się do spadku, stosownie do przepisów poniższych, darowizny oraz zapisy windykacyjne dokonane przez spadkodawcę.

..............................
Nie jestem prawnikiem

Ostatnia edycja:
Powrót