Okradziony w hotelu - co dalej? Jak uzyskać odszkodowanie od hotelu

• Autor wątku Autor wątku piotrpoznan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotrpoznan

Użytkownik
Odpowiedzi
116
Witam,
Podczas pobytu z rodzina w hotelu postanowiliśmy skorzystać z basenu który się w nim mieścił. W szafce w przebieralni na basenie zostawiliśmy ubrania i poszliśmy na basen. Po powrocie okazało się że wszystkie nasze rzeczy zniknęły - zostały skradzione. Natychmiast ten fakt zgłosiłem w recepcji, początkowo ustnie a po ok godzinie na piśmie. Liczyłem na szybkie rozwiązanie sprawy gdyż obiekt jest monitorowany. W piśmie opisałem cały przebieg sprawy i zażądałem natychmiastowej reakcji właściciela i pracowników hotelu w celu ujawnienia sprawcy kradzieży i odzyskania rzeczy a jeśli to nie możliwe pokrycia przez hotel równowartości skradzionych mi rzeczy (łącznie to 400 PLN) bo są oni zobligowania do zagwarantowania mi jak i moim rzeczom które wniosłem do hotelu bezpieczeństwa Liczyłem, że Hotel natychmiast powiadomi o tym fakcie policję, ale tak się nie stało. Była godz. 18,00 a pracownik recepcji powiedział mi, że jedzie właściciel hotelu i abym poczekał na niego. Tego dnia nie doczekałem sie właściciela... Liczyłem, że może ktoś z rana do mnie przyjdzie i będzie próbował tą sprawę jakoś wyjaśnić/załatwić - tu też się pomyliłem... Po śniadaniu poszedłem do recepcji zapytać co zrobiono w sprawie kradzieży - w odpowiedzi usłyszałem, że na razie nić bo szef będzie ok 12.00 i mam na niego czekać bo to on jest decyzyjny w takich sprawach... Troszkę się zagotowałem w tym momencie i powiedziałem, że jeśli tak traktują tą sprawę to wracam do pokoju i sam wzywam policję. I zanim doszedłem do pokoju miałem telefon recepcji, abym zszedł na dół za kilka min bo została wezwana policja do mojej sprawy. Policja przyjechała, popytała, obejrzała monitoring i stwierdzili, że wykrycie sprawcy praktycznie będzie niemożliwe, tym samym sugerując mi dochodzenia odszkodowania na drodze cywilnej bo hotel jest ubezpieczony od takich sytuacji, zaraz po tym jak zostanę poinformowany o wynikach ich pracy - a to jaki będzie ten wynik można wywnioskować już dziś...
No i tu moje pytanie do WAS co ja mam teraz (po wynikach pracy policji którzy zapewne sprawę umorzą z powodu nie wykrycia sprawcy) zrobić aby uzyskać od hotelu odszkodowanie na skradzione mi ta rzeczy? Co pisać, gdzie pisać, jak pisać?
Z góry dziękuję za waszą pomoc!!!

Nie wywiazali sie z umowy przechowania 835kc wzywasz pisemnie do wyrownania szkód. Podadza ci pewnie w odpowiedzi numer policy i ubezpieczyciela. Ostatecznoscia bedzie sad. Prawo jest po twojej stronie. Sadzilem sie tak ostatnio z miejskim osrodkiem sportu. Wszelkie karteczki typu obiekt nie ponosi odpowiedzialności za rzeczy pozostawione w szatni sa klauzulami abuzywnymi i nie maja mocy prawnej.

Rozumiem, że teraz nie ma co kierować do nich takiego pisma dopóki Policja nie zakończy swoich czynności??? Bo może się jeszcze okazać, że tak ambitnie podeszli to tematu, że wykryli sprawcę i odzyskali moje rzeczy...

Powrót