okres gwarancji X-Kom | odmowa przyjęcia laptopa na gwarancję

• Autor wątku Autor wątku soap100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

soap100

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam.

Otóż dni 8 stycznia 2015 roku w sklepie X-kom kupiłem laptoa lenovo.

hnmprrFl.jpg

Dnia 8 stycznia 2017 roku poszedłem do salonu X-kom we Wrocławiu i chciałem oddać komputer na gwarancję, z czego Pan z x-kom powiedział, że nie może przyjąć sprzętu na gwarancję bo gwarancja upłynęła wczoraj czyli dnia 7 stycznia 2017 roku i nawet jakby przyjął laptopa na gwarancję to nie może jej zgłosić do lenovo bo "ich infolinia już nie pracuje". Pan w x-kom rozłożył ręce i zapytał się czy w czymś jeszcze może pomóc ? Ja na to, żeby dał mi na kartce napisane, dlaczego odmówił gwanacji i dostałem takie pismo:

kLdEW4Xl.jpg

Czy gwarancja, która jest 2 letnia nie uprawnia mnie do oddania sprzętu do x-kom w ostatni dzień gwarancji tzn 8 styczeń 2017 ? czy w tym dniu nie miałem możliwości oddania sprzętu na gwarancję ? czy x-kom powinien ponieść jakieś konsekwencje ( pojechałem do wrocławia robiąc wycieczkę 250km) ?

//dodam, że załatwiłem sprawę na swoją ręke "dogadując się z lenovo" na podstawie tego świstka co dostałem w x-kom i Pan przez infolinię (lenovo) powiedział, że dziwi się dlaczego x-kom tego dnia nie przyjął ode mnie sprzętu na gwarancję i jakby nie ten świstek to nie mielibyśmy o czym rozmawiać...

z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam

Kupując laptopa dostałem tylko paragon z X-kom i świstki z lenovo z których wynika, że gwarancja od lenovo udzielana jest na okres 12 miesięcy:
Produkty objęte są gwarancją, której okres zależy od wybranej konfiguracji. Najniższy oferowany okres gwarancji to 12 miesięcy, przy czym ten rodzaj gwarancji nie ogranicza praw konsumenta, wynikających z ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz zmianie kodeksu cywilnego.

znowu na stronie x-kom'u dot. gwarancji jest:

Większość produktów oferowanych przez Sprzedawcę posiada gwarancję producenta, importera lub sprzedawcy. Każdorazowo warunki realizacji gwarancji są określone w druku gwarancji wystawionej przez gwaranta. Powyższe postanowienie nie wyłącza, ani nie ogranicza, ani nie zawiesza uprawnień Konsumenta wynikających z ustawy z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta (Dz. U. 2014 r., poz. 827).

jak to teraz rozumieć ? z ustawy nie przysługuje mi prawo 2 letniej gwarancji ?

Gwarancji dobrowolnie udziela gwarant i ustala jej warunki.
soap100 napisał:
z ustawy nie przysługuje mi prawo 2 letniej gwarancji ?
Nie. Ewentualnie przysługują Ci wobec sprzedawcy roszczenia z tytułu rękojmi za wady

czyli reasumując ze strony x-kom'u wszystko przebiegło prawidłowo ? dziwi mnie fakt, że na infolinii lenovo przyznali mi rację i powiedzieli, że nie rozumieją dlaczego sprzęt nie został przyjęty 8 stycznia ....

nie znam się na prawie, skoro to sklep, który sprzedaje nową elektronikę to myślałem, że jakies prawa choćby z ustawy itp mi przysługują...

to na czym mam się opierać na regulaminie, który jest dostepny na ich stronie x-kom ?

Ta dyskusja idzie w złą stronę lekko..
soap100 na forum w dziale konsumenckim powuinien być wklejony poradnik - przeczytaj go, bo na razie mylnie używasz terminu gwarancja.
Gwarancja jest od sprzedawca, producenta, dystrybutora - zwanych gwarantem i zwykle jest w oddzielnym dokumencie.
tyreklamujesz z ustawy - i tam jest limit dwóch lat, co do zasady.
A skoro tak to mogłeś złożyc reklamację w dniu 7 stycznia, skoro zakupiłes w dniu 8 stycznia dwa lata wcześniej a to na podstawie zasad obliczania terminów okreslonych w art 112 kc

dziękuję za odpowiedzi :) teraz już rozumiem... jeszcze raz dziękuję za udzieloną pomoc

HenRab napisał:
tyreklamujesz z ustawy - i tam jest limit dwóch lat, co do zasady.
A skoro tak to mogłeś złożyc reklamację w dniu 7 stycznia, skoro zakupiłes w dniu 8 stycznia dwa lata wcześniej a to na podstawie zasad obliczania terminów okreslonych w art 112 kc

czytałem ten artykuł 112 kc i z niego wynika że termin 2 lat jest terminem ciągłym więc powinien odpowiadać z daty 8 styczen 2015 do 8 styczen 2017.

112 KC -Termin oznaczony w tygodniach, miesiącach lub latach kończy się z upływem dnia, który nazwą lub datą odpowiada początkowemu dniowi terminu, a gdyby takiego dnia w ostatnim miesiącu nie było - w ostatnim dniu tego miesiąca. Jednakże przy obliczaniu wieku osoby fizycznej termin upływa z początkiem ostatniego dnia.

natomiast to o czym piszesz to art 114 kc gdzie mowa o terminie nie ciągłym i wtedy zastosowanie ma liczenie od 8 stycznia 2015 do 7 stycznia 2017.

dobrze myślę? Jeżeli nie to proszę mnie poprawić

ogolnie swe przemyslenia oparłem na tej stronie : Ciągłość terminu – mrog

więc jest tak jak mówicie ? przepraszam, że jestem tak dociekliwy, ale lubię jak coś jest w 100% dla mnie zrozumiałe. pozdrawiam

soap100 napisał:
natomiast to o czym piszesz to art 114 kc gdzie mowa o terminie nie ciągłym i wtedy zastosowanie ma liczenie od 8 stycznia 2015 do 7 stycznia 2017.
NIc takiego nigdzie nie napisałem:-x
soap100 napisał:
dobrze myślę?
źle
soap100 napisał:
Jeżeli nie to proszę mnie poprawić
poprawiam
w tym stanie faktycznym dywagowanie na temat terminu (który jest terminem ciągłym) jest bezzasadne, bo i tak reklamacja została złożona w terminie nawet jeśli by przyjąć karkołomną w tym przypadku tezę o nieciagłosci terminu

Czyli reasumując, dnia 8 stycznia 2017 będąc w salonie x-kom mogłem oddać sprzęt na gwarancję, a x-kom popełnił błąd nie przyjmując mojego laptopa na gwarancję przy czym wystawił bezzasadne pismo ?

Żeby dać odpowiedź na powyższe pytanie, trzeba znać warunki gwarancji. A Ty nadal ich nie podałeś...

Powrót