Okres rękojmi pomiędzy przedsiębiorcami - czy uwzględniamy czas spędzony w serwisie ?

• Autor wątku Autor wątku bartela1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartela1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Czy okres rękojmi - pomiędzy przedsiębiorcami - (dla sprzedaży przed 25 grudnia 2014), który wynosi 1 rok od momentu zakupu, wydłuża się o czas w którym zakupiony towar "spędził" w serwisie ?

Sytuację mam taką iż właśnie minął 1 rok i 10 dni od zakupu.
Sprzęt który zakupiłem był w tym czasie 4 razy w serwisie (jest na niego 2 lata gwarancji) - teraz pojawiła się ponownie usterka przez którą zadecydowałem że chcę odstąpić od umowy - ale właśnie nie mam pewności czy mogę to zrobić jeszcze z tytułu rękojmi ?

Pozdrawiam

Dziękuję.

A jak wygląda kwestia gwarancji ? Czy tutaj ten czas się wydłuża ?

Pozdrawiam

Art. 581.

§ 1. Jeżeli w wykonaniu swoich obowiązków gwarant dostarczył uprawnionemu z gwarancji zamiast rzeczy wadliwej rzecz wolną od wad albo dokonał istotnych napraw rzeczy objętej gwarancją, termin gwarancji biegnie na nowo od chwili dostarczenia rzeczy wolnej od wad lub zwrócenia rzeczy naprawionej. Jeżeli gwarant wymienił część rzeczy, przepis powyższy stosuje się odpowiednio do części wymienionej.

§ 2. W innych wypadkach termin gwarancji ulega przedłużeniu o czas, w ciągu którego wskutek wady rzeczy objętej gwarancją uprawniony z gwarancji nie mógł z niej korzystać

Dziękuję.

I jeszcze jedno pytanie - w tym moim konkretnym przypadku zakładając że gwarancja jeszcze obowiązuje - jeśli uszkodzeniu uległ ten sam element który był już wymieniany przez serwis (z gwarancji) czy teraz mogę automatycznie domagać się wymiany towaru na nowy lub zwrotu pieniędzy (jak w rękojmi) - czy tutaj decydują warunki gwarancji wymyślone przez producenta ?

Pozdrawiam

Powrót