Okres ubezpieczenia zdrowotnego AOK

• Autor wątku Autor wątku m.wajm68
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

m.wajm68

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Pracowałam rok u niemieckiego pracodawcy, po upływie tego czasu otrzymałam wypowiedzenie umowy z dniem 4 listopada 2015r. Tak więc wróciłam do Polski. Mam pytanie dotyczące ubezpieczenia zdrowotnego.Jak długo po wygaśnięciu umowy o pracę mam zagwarantowane ubezpieczenie zdrowotne.Pytam ponieważ zarejestrowałam się w niemieckim urzędzie pracy i złożyłam wnioski o transfer zasiłku do Polski i czekam na odpowiedź urzędu niemieckiego.W Polsce zarejestrowałam się w urzędzie pracy jako poszukująca pracy ale to nie gwarantuje mi ubezpieczenia zdrowotnego.
Jak wygląda moja sytuacja ubezpieczenia zdrowotnego na dzień dzisiejszy tzn czy jest jakiś okres obligatoryjny ze strony AOK ?
Nadmieniam że przez cały okres trwania umowy o pracę miałam pełen zakres świadczeń zdrowotnych w Polsce/ zgoda AOK E 106/ ponieważ pracowałam sekwencyjnie miesiąc w Niemczech kolejny miesiąc w Polsce.
Czy ktoś zna odpowiedź na to pytanie.Boję się korzystać z opieki lekarskiej a jestem przewlekle chora, bo nie wiem czy ją mam i co mam zrobić w tej sytuacji?

skontaktowac sie kasa chorych w Niemczech i wyjasniac sprawe

Powrót