Okres wypowiedzenia, a nadgodziny

• Autor wątku Autor wątku Becks55
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Becks55

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dostałem wypowiedzenie umowy o pracę 15.01 z 2tyg. okresem wypowiedzenia. Pracodawca powiedział, że nie ma dla mnie pracy przez najbliższe 2tyg. i moge wracać do PL. Powiedział, że 2 tygodnie, do końca umowy będą wypłacone z moich nadgodzin.

Czy powinienem dostać odprawę w wysokości wypłaty za 2tyg umowy. gdy nie będę już pracował? + wypłacenie wszystkich nadgodzin

Czy może moje nadgodziny uzbierane przez ostatnie miesiące, zamienić na płatny urlop?
Proszę o podpowiedzi

Pozdrawiam

Pracodawca ma prawo do tzw. Freistellung i moze ten okres wyplacic ci jako urlop i nadgodziny. Co do odprawy to raczej ci sie nie nalezy, bo z okresu wypowiedzenia wnioskuje, ze byles jeszcze na okresie probnym a wtedy nie obejmuje cie Kündigungsschutzgesetz.

Dziękuję,
Na umowie mam okres próbny przez pierwsze 2 miesiące.
Chciałem też wiedzieć, czy skoro do końca umowy jestem na wolnym z nadgodzin, to przysługują mi 2 dni wolnego-płatne - na poszukiwanie pracy? (np.Czyli, czy ma liczyć 10 dni wolnego z nadgodzin, czy też 8 )

Mam jeszcze kilka pytań,
krótki opis sytuacji w mojej pracy:

1. Szef wyzywa pracowników, krzyczy - wpada w furię. Ma pełnie władzy i nie ma szacunku dla pracowników.

2. Pracuję od 20 grudnia do 20 stycznia bez dnia wolnego. Pracuję po 10-11 godzin dziennie 7 dni w tygodniu. Zatrudniony jestem od połowy września i od tego czasu miałem zaledwie kilka dni wolnych + 13 dni urlopu.

3. Każe odbijać kartę i czekać na siebie aby rozładować towar. - Czyli pracownicy pracują ok 1-1,5 h za darmo.

4. Jeżeli ktoś się postawi, czy wypowie swoje zdanie to padają teksty typu: "Jak panu się nie podoba to niech Pan spierdala do Polski"

5. Bez żadnych dowodów oskarża pracowników o kradzież
6. Często nie mam planu pracy na cały tydzień.
7. Nie mam wypłaconych nadgodzin od początku pracy, czyli od 4 miesięcy.
8. Nie puszcza ludzi na urlop, gdy o to proszą.
9. Nie dostałem szafki na swoje rzeczy prywatne.
10. Większość pracowników jest zatrudniona, jako pomoc kuchenna, a pracują, jako barman, czy kelnerka.

Czy mam podstawy do założenia sprawy w sądzie pracy?

Pozdrawiam!

1-szef nie ma prawa was wyzywac, ale nie ma tez obowiazku byc milym, wiec jesli krzyczac nikogo nie obraza, to nic nie mozesz zrobic
2- wg prawa, nie mozesz pracowac dluzej niz 10h/dzien i wiecej niz 60h/tydzien (przerwy sie nie licza)
3-co robicie podczas tego czasu? Jesli nic, tzn. ze macie przerwe
4-to tez nie jest zabronione
5-jak wygladaja te oskarzenia? Kaze wam za cos placic?/odciaga z wyplaty?
6-w niktorych branzach nie da sie zrobic dokladnego planu pracy
7-nadgodziny wplywaja na tzw. Zeitkonto, nie trzeba ich co miesiac wyplacac
8-szef nie musi za kazdym razem zgadzac sie na urlop
9-prawo nie zapewnia nikomu szafek
10-pomoc kuchenna moze kelnerowac lub stac za barem

Zawsze mozesz pojsc do sadu pracy, ale nie wiem o co chcesz walczyc?

Witam
Pracuje w niemczech od listopada 2015, a na umowie na czas nieokreslony od 15.12.2015
Mam pytania:
1.W listopadzie zabrano mi z przepracowanych 158 godzi 42,44 godziny Na tz. Zeitkonto, następnie w miesiącu styczniu przy przepracowanych 150 godz zabrano mi na Zeitkonto 42 godziny. Czy to jest prawnie dopuszczone w Niemczech i kiedy będą wypłacone bo firma nie chce ich teraz mi wypłacić? Czy jeśli zostaną kiedyś wypłacone to zostaną obciążone tylko podatkiem czy też składka zdrowotną?

Powrót