Okres wypowiedzenia umowy

• Autor wątku Autor wątku KAMELEONV
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KAMELEONV

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Mam pytanie odnośnie wypowiedzenia umowy o prace,ile wcześniej muszę poinformowac pracodawcę o tym że chcę odejść dodam że w czerwcu minął rok który przepracowałem w tej firmie,na poczatku dostałem umowę na okres próbny 6 miesięcy i po tym okresie juz nie dostałem żadnej umowy.

Drugie pytanie mam odnośnie wypowiedzenia wynajmu mieszkania mieszkam na tym mieszkaniu 10 miesięcy ile tygodni wczesniej muszę powiadomic aby było wszystko prawnie jak powinno?

1. To powinno byc napisane w omowie pracy, po okresie probnym z reguly nie dostaje sie nowej umowy, tylko pierwsza umowa przewiduje okres probny, po uplywie ktorego umowa zamienia sie na umowe na czas nieokreslony

2. Z reguly 3 miesiace, ale z reguly wypowiedzenie musi byc dostarczone do 3-go albo 5-go danego miesiaca, a nie w dowolnym dniu miesiaca, zeby umowa wygasla za dokladnie 3 miesiace

Na umowie o prace na okres próbny który dostałem mam zapisane cos takiego:
Soweit tarifrechtliche oder gesetzliche bestimmingen nichts anderes vorsehen,kann werden.Arbeitsverhaltnis beidseitig unter Einhaltung einer First von 12 Werktagen gekundigt werden.

Ausnahme: Innerhalb der vereinbarten Probezeit verzichten beide Parteien auf die tarifrechtliche als auch auf die gesetzliche Regelung,und vereinbaren hiermit eine Kundigungsfirst von 6 Werktagen.

Co do wypowiedzenia umowy wynajmu to jest aż 3 miesiące? to sporo....

czyli wypowiedzenie pracy masz standardowe: 12 dni roboczych

A trzymiesieczny okres wypowiedzenia mieszkania jest w Niemczech standardem, zeby wynajmujacy mial dosc czasu na znalezienie nowego lokatora.

Mozesz na wlasna reke poszukac 3 chetnych, ktorzy sa gotowi wprowadzic sie wczesniej, ale on nie musi ich zaakceptowac. Najlepiej jest pogadac jak najwczesniej z wlasiccielem mieszkania, moze on sie zgodzi na wczesniejszy termin

Czy moze mi ktoś napisać jakiś krótki wzór wypowiedzenia o prace?(będe wdzięczny) bo w lipcu chcę odejść z firmy ale wole dac już wcześniej...

Ort, Datum

Firma mit Adresse,

Kündigung meines Arbeitsvertrages vom ……………………

Sehr geehrte Damen und Herren,

hiermit kündige ich den o.g. Arbeitsvertrag unter Berücksichtigung der vertraglich vereinbarten Kündigungsfrist zum ……………………...

Ich habe mich aus privaten Gründen dazu entschlossen, das Arbeitsverhältnis nicht weiter fortzuführen.

Bitte senden Sie mir meine Arbeitspapiere sowie ein qualifiziertes Zeugnis an die oben aufgeführte Adresse und ich bitte um eine Bestätigung meines Schreibens.

Ich bedanke mich für die angenehme Zusammenarbeit und wünsche Ihnen und Ihrem Unternehmen weiterhin viel Erfolg.

Mit freundlichen Grüßen,

Oczywiscie u gory swoje dane

Dzięki wielkie,co tutaj wpisać ? Kündigung meines Arbeitsvertrages vom ……………………

Powrót