Określenie Pozwanego

• Autor wątku Autor wątku braggers
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

braggers

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć,

mam pytanie cywilne, nie wiem co zrobić.

Chodzi o właściwe określenie pozwanego w sprawie cywilnej. Przedsiębiorca, który myślałem, że jest odpowiedzialny za szkodę, zawarł z osobą trzecią umowę o wykonanie jakiegoś tam przedsięwzięcia. Osoba trzecia wzięła na siebie całą odpowiedzialność z tytułu tego przedsięwzięcia, w tym za ewentualne szkody. Zapytałem przedsiębiorcy, kto jest odpowiedzialny za szkodę, ten wskazał na bliżej nieokreśloną "osobę trzecią" i zasłonił się tajemnicą handlową. Sprawa jest o duże pieniądze i nie mogę sobie pozwolić na oddalenie powództwa z racji błędnego oznaczenia pozwanego.

Można jakoś przymusić przedsiębiorcę? Może ktoś z doświadczeniem w podobnej sprawie pomoże.

Moim zdaniem, wchodzę w grę dwa scenariusze:

1) odpowiedzialność przedsiębiorcy z art. 474 kc. Wtedy pozywa się przedsiębiorcę i ewentualne przypozwanie tej magicznej "osoby trzeciej", ew. pozwanie przedsiębiorcy i nakazanie jej ujawnienia przed sądem łączącej go z osobą trzecią umowy i od razu zmiana powództwa, poprzez dodatkowe pozwanie osoby trzeciej (solidarnie);

2) "osoba trzecia" przejęła na siebie całą odpowiedzialność, w tym za ew. szkody. Tutaj nie wiem co zrobić.

Tak czy siak, moim zdaniem, tylko treść umowy przedsiębiorcy z "osobą trzecią" przesądzi kwestie odpowiedzialności... tylko, że pozwać muszę teraz, bo się przedawni.

Pomóżcie proszę.

Powrót