Określenie wiary na podstawie obywatelstwa?

• Autor wątku Autor wątku agatka_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agatka_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam! Chciałam się zapytać, czy kobieta w Meldungsamcie ma prawo zaznaczyć, że jestem katoliczką tylko na podstawie tego, że jestem Polką? Wymaga też pisemnego potwierdzenia, że nie jestem katoliczką, a z kolei bezpodstawnie przyjmuje, że nią jestem. Twierdzi, że wszyscy Polacy są katolikami i przyjeżdżają do niemiec i mówią, że nie są (żeby nie płacić podatku). Może mi to ktoś wytłumaczyć? Pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Wydaje mi się, że jej postępowanie jest bezprawne, a określenie wiary jest dobrowolne?

Niemcom tez sie zaklada przynaleznosc religijna, dopoki nie przedstawia oficjalnego zaswiadczenia (z sadu wzgl. USC), ze oficjalnie wystapili z kosciola.

Wiec jak sie uprze, to kaze ci przedstawic takie zaswiadczenie z twojej parafii w Polsce

Mają na to jakieś prawo? Skoro chce dokuemnt potwierdzający, że nie jestem katoliczką, to też powinna chcieć dokuemnt potwierdzający, że jestem.

Kazdy Niemiec dopoki nie przedstawic oficjalnego zaswiadczenia (Kirchenaustrittserklärung), ze wystapil z kosciola jest uznawany za osobe wierzaca i nalezaca do kosciola ewangelickiego lub katolickiego, wiec twoje interpretacje sa tu nieistotne. Niemiec tez nie moze powiedziec ustnie, "ja nie naleze do zadnej wiary", musi miec na to papier

To dziwne bo w Monachium się meldowałam i nikt odemnie nie wymagał zaświadczenia, a teraz niestety przeprowadziłam się do małej mieściny i tam najwyraźniej mają za dużo czasu.

Powrót