Olx kupujący żada zwrotu pieniędzy.

• Autor wątku Autor wątku RafalGdz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RafalGdz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, przy pomocy portalu OLX sprzedałem używane kolumny głośnikowe.

W momencie wysyłki kolumny były całkowicie sprawne.

Kupujący po odebraniu przesyłki żąda zwrotu pieniędzy, ponieważ twierdzi, że jedna z kolumn jest niesprawna. Nie sporządziliśmy żadnej umowy, przedmiot wysłałem na życzenię kupującego, sprzedawałem jako osoba prywatna.

Czy mam obowiązek zwrócić pieniądze?

Pozdrawiam

Jeśli kupujący złoży ci reklamację z tytułu rękojmi, to musisz ją rozpatrzeć. Żeby rozpatrzeć - powinieneś mieć możliwość zapoznania się z bieżącym stanem sprzętu.

Jeśli chodzi o uszkodzenie w transporcie - brak protokołu szkody skutecznie utrudnia dochodzenie swoich racji.

Pytanie, czy takie żądanie kupującego można traktować jako złożenie reklamacji, czy nie.

Dziękuję za odpowiedź.
Uszkodzenie niejawne musiało powstać w trakcie transportu.
Kupujący żąda bym zwrócił mu pieniądze, po czym on wyśle sprzęt.
Czy mam obowiązek zgodzić się na jego żądania?
Która ze stron powinna złożyć reklamację firmie kurierskiej?

Masz obowiązek ustosunkować się do jego reklamacji, o ile ją złoży do Ciebie. Uznać lub odrzucić.

RafalGdz napisał:
Kupujący żąda bym zwrócił mu pieniądze, po czym on wyśle sprzęt. Czy mam obowiązek zgodzić się na jego żądania?

Obowiązku nie masz.

RafalGdz napisał:

Chyba najpierw powinieneś zapoznać się z regulaminem usługi danego przewoźnika.

Albo... poczytać wcześniejsze wątki na forum o tej tematyce.

RafalGdz napisał:
Czy mam obowiązek zgodzić się na jego żądania?
Kupujący może żądać zwrotu ceny (odstąpienie od umowy) ale pod warunkiem. Jeśli uznasz, że wada była w chwili wydania i ją usuniesz, możesz odesłać kolumnę na swój koszt. Jeśli uznasz, że uszkodzenie nastąpiło w transporcie albo z winy kupującego to reklamację i żądanie odrzucisz.
RafalGdz napisał:
Nie wiadomo, czy przesyłka była uszkodzona, a jeśli była to kupujący nie sporządził protokołu więc składanie reklamacji jest bezpodstawne.

Powrót