OLX - Oszust , co zrobić?

• Autor wątku Autor wątku DresioO
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DresioO

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam ostatnio zakupiłem telefon iphone 7 na akucji olx. Kontakt ze sprzedawcą był dobry , zrobiłem przelew i sprzedawca napisał że towar zostanie wysłany kurierem w sobotę rano. Od tamtej pory nie mam kontaktu, usunął konto na olx a na poczcie nie odpowiada.

Co mogę w takiej sytuacji zrobić , podejrzewam że zostałem oszukany na 2100zł. Mam dane do przelewu tego Pana , numer konta , email i wszystkie rozmowy jakie pisaliśmy ze sobą. OLX odpisało mi abym zgłosił sprawę na policję , są jakieś szanse na odzyskanie pieniędzy?

DresioO napisał:
są jakieś szanse na odzyskanie pieniędzy?
Jakieś są, natomiast jakie, to pytanie do wróżki.
Sporo podobnych tematów, poszukaj, poczytaj.

Od 0 do 100%, w zależności od sprytu dającego ogłoszenie...

Podziwiam osoby przelewające pieniądze osobom, których nie znają, za rzeczy, których nie widzą...

Podpisuje się pod tym co napisano wyżej. Jestem w stanie zapłacić przelewem na allegro, gdzie mam wgląd do historii działalności sprzedające, opinii na jego temat. Na OLX nigdy bym czegoś takiego nie zrobił. Przykra sprawa. Ja bym nie czekał tylko kierował sprawę na Policję, a na przyszłość za pobraniem + sprawdzenie paczki przy odbiorze :)

jeśli to profesjonalny oszust, a nie jakaś pomyłka to zapomnij o odzyskaniu pieniędzy i namierzeniu sprawcy, ale sprawę warto zgłosić przynajmniej dla zobrazowania skali problemu. PS Codziennie na olx oszukanych zostaje setki osób z czego połowa nawet nie zgłasza sprawy.

radze sprawe zglosić na policje. jesli to zawodowiec pewnie bedzie kiszka. ale moze to jakis młody wilk co sie nasłuchał bajek i sam chcial sprobować wtedy jest szansa na coś ...

Powrót