Olx oszustwo

• Autor wątku Autor wątku czoter
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czoter

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, zacznę od początku. Chciałem kupić na Olx kartkę graficzna, bo komputer już słaby. Znalazłem dość atrakcyjna ofertę i zadzwoniłem do Pana od karty. Chciałem zakup przez wysyłkę za pobraniem. Jednak sprzedający nie chciał bo ma złe doświadczenia w tej formie sprzedaży. Zaufałem kolesiowi bo też sprzedaje na Olx i rozumiem ze są różni ludzie. Wszystko pięknie wysłałem pieniądze a koleś "wysyłał" kartę. Po tygodniu dzwonie do niego ze karty nie ma a on ze żona nie wysyłała a go ni było w domu bo był w pracy. Obiecał wysłać na drugi dzień osobiście. Po 4 dniach od "wysyłki" karty dalej nie ma i zażądałem zwrotu pieniędzy. Zgodził się w sekundę jakby nigdy jej nie miał zamiaru wysłać. Już dostałem 2 pierdzenia z różnych banków że przelew poszedł lecz dalej kasy nie mam. Ostatnie potwierdzenie dostałem 3 dni temu od tego bydlaka ale pieniędzy już nie . Byłem też na policji lecz oni kazali mi go prosić listownie o pieniądze, bo na chwilę obecną nie mają podstaw do reagowania. Jest to śmieszne bo mam wiadomości jak wielokrotnie domagam się o swoje. Co mogę w tej sprawie zrobić? Trwa to już prawie miesiąc:/. Czy ten policjan to jakiś amator czy rzeczywiście tego jest prawo ? Z góry dziękuję za pomoc i dodam że ciągle mam z nim stały kontakt co jest bardzo dziwne

Policja w Polsce jest od łapania ludzi z piwkiem na wisłą, a nie ścigania przestępców. Wezwij go pisemnie do zwrotu pieniędzy. Pismo wyślij zpo. Niestety jeśli okaże się, że to profesjonalny oszust (z tego co piszesz to nie wygląda na takiego) to nic więcej nie będzie się dało zrobić (nie namierzą go) i pozostanie bezkarny.

Idz na policje i maja obowiazek przyjac od ciebie zawiadomienie. Dales sie za pierwszym podejsciem zbyc :)

No wiem ze zbyt inteligentne kiedy było dawać kasę z góry ale zbyt ufny jestem:/. Panowie co to mam zrobić bo jeden pisze tak a drugi inaczej :)

opania napisał:
Policja w Polsce jest od łapania ludzi z piwkiem na wisłą, a nie ścigania przestępców. Wezwij go pisemnie do zwrotu pieniędzy. Pismo wyślij zpo. Niestety jeśli okaże się, że to profesjonalny oszust (z tego co piszesz to nie wygląda na takiego) to nic więcej nie będzie się dało zrobić (nie namierzą go) i pozostanie bezkarny.

A jaki cel ma to wezwanie?

@autor

idź na policję i zgłoś oszustwo normalnie.

Pytajnik.. napisał:
A jaki cel ma to wezwanie?
Może się przestraszy i zwróci kasę. :D

Pytajnik.. napisał:
idź na policję i zgłoś oszustwo normalnie.

Na policji już był. Widzicie jak to wygląda. Im się nie chce robić. Jedyne co oprócz tego można LEGALNIE zrobić to wysłać wezwanie do zapłaty heh

Nie pisz bzdur, wystarczy zgłosić oszustwo i nie dać się zbyć..

Tak, nie wysłał mu towaru i przestraszy się jakiegoś liściku.. zejdź człowieku na ziemie.

Dziękuję za pomoc. U mnie w mieście policja to pomyłka. Nic nie zrobią i raczej dziś wyślę wezwanie do zapłaty

czoter napisał:
Już dostałem 2 pierdzenia z różnych banków że przelew poszedł lecz dalej kasy nie mam. Ostatnie potwierdzenie dostałem 3 dni temu od tego bydlaka ale pieniędzy już nie .

Napisz do banku z którego dostałeś potwierdzenie że ich system generuje fałszywe dokumenty i czujesz się przez nich oszukany. Na pewno się do tego nie przyznają i sami poruszą ten wątek i przycisną delikwenta :evil:
Potwierdzenie to dokument a ten człowiek je sfałszował

Ostatnia edycja:
Właśnie byłem w banku i do drugie dzwoniłem. T mobile ma to gdzieś a w zachodnim miła Pani powiedziała że potwierdzenie jest okey tylko on wysyła przelew bez środków na koncie i przelew się generuje a kasa nie idzie

marry01 napisał:
Napisz do banku z którego dostałeś potwierdzenie że ich system generuje fałszywe dokumenty i czujesz się przez nich oszukany. Na pewno się do tego nie przyznają i sami poruszą ten wątek i przycisną delikwenta :evil:
Potwierdzenie to dokument a ten człowiek je sfałszował

A skąd wiesz, że system generuje fałszywe potwierdzenia? a jak w paincie przerobił to co wtedy?

Sądzę że masz racje i jest jak piszesz, jednak jeśli posądzisz o to bank to na pewno pochyli się nad tematem żeby nie stracić reputacji i może sam dodatkowo poszuka i ukarze oszusta.

No nie wiem. Gadałem ze znajomym z policji i trzeba wysłać ten list i zostawić to policji bo innej rady nie ma. Dziękuję bardzo za pomoc

czoter napisał:
Właśnie byłem w banku i do drugie dzwoniłem. T mobile ma to gdzieś a w zachodnim miła Pani powiedziała że potwierdzenie jest okey tylko on wysyła przelew bez środków na koncie i przelew się generuje a kasa nie idzie

Czyli potwierdzenie to nic nie warty świstek papieru ? :x
Kiedyś sprzedałem motocykl za potwierdzenie... pieniądze mogły nigdy nie przyjść.

W tej sytacji pisz list o zwrot pieniędzy w określonym czasie, jeśli w tym czasie nie otrzymasz zwrotu idź na policje raz jeszcze.

Powrót