OlX towar niezgodny z opisem - pomocy!

• Autor wątku Autor wątku kasiabry
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasiabry

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
wczoraj zakupiłam telefon z olx.pl chciałam go obejrzeć i tak też zrobiłam przed zakupem, w informacji o telefonie mężczyzna napisał, że jest komplet : pudełko, dokumenty od telefonu a przede wszystkim, że jest 100% sprawny.
Po powrocie do domu okazało się, że telefon nie działa, dokumenty jak i ładowarka nie jest od tego telefonu, kosztował mnie 700zł.
Czy jest jakaś możliwość ratunku w tej sytuacji?

Tak, jest. Daje to Art. 556 Kodeksu Cywilnego i dalsze.

kasiabry napisał:
(...)chciałam go obejrzeć i tak też zrobiłam przed zakupem (...)
kasiabry napisał:
Po powrocie do domu okazało się, że telefon nie działa, dokumenty jak i ładowarka nie jest od tego telefonu (...)
Proste pytanie - JAK oglądałaś telefon i resztę, skoro tego nie zauważyłaś, hmm? Nie sprawdzałaś telefonu na miejscu?

@CDZ2015 - proste pytanie: a to coś zmienia w kwestii prawnej?

nomnes napisał:
@CDZ2015 - proste pytanie: a to coś zmienia w kwestii prawnej?
Właśnie zastanawia mnie kwestia osobistego odbioru, bo przecież w momencie zakupu nie wnosił żadnych zastrzeżeń co do towaru - ani w całości, ani w części. Z punktu widzenia sprzedającego - może zeznać, iż kupujący podczas dokonywania transakcji zaakceptował stan nabywanej rzeczy i przykładowo stwierdzić, że domniema próbę wyłudzenia, chociażby na zasadzie "co kupujący mógł zrobić z towarem w drodze". Co wtedy?

Art. 557. kc [Zwolnienie od odpowiedzialności] § 1. Sprzedawca jest zwolniony od odpowiedzialności z tytułu rękojmi, jeżeli kupujący wiedział o wadzie w chwili zawarcia umowy.

CDZ2015 napisał:
Właśnie zastanawia mnie kwestia osobistego odbioru, bo przecież w momencie zakupu nie wnosił żadnych zastrzeżeń co do towaru - ani w całości, ani w części. Z punktu widzenia sprzedającego - może zeznać, iż kupujący podczas dokonywania transakcji zaakceptował stan nabywanej rzeczy i przykładowo stwierdzić, że domniema próbę wyłudzenia, chociażby na zasadzie "co kupujący mógł zrobić z towarem w drodze". Co wtedy?

Pytanie retoryczne: dlaczego kupujący zgadza sie na wpisanie na umowie 2k kiedy za samochod placi 6,5k? Albo 2,5k na 900zł? ;)

Powrót