Ominiecie terminu podpisu- POMOCY!

• Autor wątku Autor wątku AngelFallen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AngelFallen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzisiaj zauważyłam ze 18.11.2014 miałam stawić się na podpis do urzędu pracy całkowicie o tym zapomniałam.Przeczytałam, ze do 7 dni moge zgłosić sie z uzasadnieniem a to mija w ten wtorek. Czy jeśli pójdę do nich w poniedziałek i powiem prawdę że zapomniałam o tym podpisie to to przejdzie? Czy lepiej kołować jakieś lewe usprawiedliwienie od lekarza?

Nieobecność musi być usprawiedliwiona! W ostatnim dniu zwolnienia najlepiej zadzwonić i się umówić na termin lub zgłosić się kolejnego dnia po dniu w którym zwolnienie się kończy. A jeszcze lepiej zadzwoń do swojego UP, tylko się nie tłumacz, że zapomniałaś, być może w różnych jednostkach są nieco inne wymagania.

powiem z doświadczenia, że jeśli to pierwsze stawiennictwo i powołasz się na pomyłkę daty, czyli że byłaś święcie przekonana że to miało być 28 a nie 18, a przypadkiem znalazłaś notatkę że to był jednak 18 i że od razu przyszłaś się stawić to powinno przejść... zapominalstwa tam nie lubią. Raczej większe są szanse bez prawa do zasiłku ale nawet z prawem mogą cię usprawiedliwić samodzielnie "panie z okienka" bez żadnych zaświadczeń. Tyle dni wstecz tylko lekarz psychiatra może orzec czasową niezdolność do pracy, więc raczej ciężko by było. Powodzenia

M@l@ napisał:
Nieobecność musi być usprawiedliwiona! W ostatnim dniu zwolnienia najlepiej zadzwonić i się umówić na termin lub zgłosić się kolejnego dnia po dniu w którym zwolnienie się kończy. A jeszcze lepiej zadzwoń do swojego UP, tylko się nie tłumacz, że zapomniałaś, być może w różnych jednostkach są nieco inne wymagania.

Musi być usprawiedliwiona, ale nie trzeba przedkładać żadnego dokumentu do akt bezrobotnego. Stawiennictwo uznaje się w dniu usprawiedliwienia i wyznacza kolejny termin. Przy tak odległych terminach pracownik zazwyczaj rozumie pomyłkę daty, jeśli nie odbiega to dłużej niż 7 dni od wyznaczonej.
Po co piszesz, o zwolnieniu jak od 18 tylko psychiatra może wystawić, a to nie lada kłopot. Rozmowa telefoniczna nic nie da, należy się stawić z dowodem osobistym w PUP jak najszybciej!

Dzięki, to moja pierwsza rejestracja w urzedzie pracy, nie mam prawa do zasiłku. Chodziło mi głownie o ubezpieczenie i właśnie byłam świecie przekonana ze na podpis mam albo 21 albo 26 a tu dzisiaj znalazłam kartkę i szok bo to byl 18. W poniedziałek pójde tam z samego rana moze to jakos przejdzie z ta pomyłką daty.

Często są takie sytuacje... Powinno być OK. Pozdrawiam

"Spóźniony na termin" bezrobotny ma obowiązek w terminie 7 dni usprawiedliwić niestawiennictwo... Co prawda nigdzie nie jest uregulowane wprost w jakiej formie ma to usprawiedliwienie nastąpić, ale ani zapomnienie ani "mrugnięcie do pani z okienka" nie usprawiedliwia zaniedbania obowiązku stawiennictwa. Także byłabym dalece ostrożna z zapewnianiem, że będzie ok.

AngelFallen, na forum nie uzyskasz 100% pewności co do rozstrzygnięcia sprawy. Tylko twój PUP może rozwiać wątpliwości.

Ostatnia edycja:
W moim PUP dwie osoby tak załatwiły sprawę za moją poradą. Wszystko też zależy na kogo się trafi...
Termin 7 dniowy był zachowany.

alesen napisał:
W moim PUP dwie osoby tak załatwiły sprawę za moją poradą.
... co nie stanowi gwarancji, że w innym PUP również się to uda. Najwidocznie Twój PUP jest bardzo liberalny, ale w innych nie jest tak łatwo.

Wiem, że nie w każdym urzedzie to moze przejść ale co mi szkodzi spróbować albo się uda i nadal bede tam zarejestrowana albo mnie usuną co i tak by zrobili gdybym sie w ogole nie stawiła.

Powrót