Omyłkowa egzekucja komornicza

• Autor wątku Autor wątku BlondeAngry
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Zdzwoń do sądu który wydał nakaz zapłaty, podaj sygnaturę akt i dowiedz się na jaki adres poszła korespondencja. Jeżeli poszedł na adres pod którym nie mieszkałaś, to złóż sprzeciw od nakazu zapłaty, zażądaj jego ponownego doręczenia, dokumentując przy okazji swój nowy adres. Aby dalej się z tym bawić musisz poznać treść pozwu i załączonych dowodów.

Jutro mija mi termin złożenia sprzeciwu.
Zakładam, że kopia ma iść do komornika?

Jaka jest dalsza procedura w przypadku wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty?
Pewnie im się z tym nie spieszy, a ja muszę żyć z renty z potrąceniem..., a potem przez kolejne miesiące wnioskować o zwrot już potrąconej sumy - zakładając, że uda mi się w ogóle dość do tego etapu.

Sąd nie będzie robił problemów z doręczeniem mi akt sprawy? Bo chyba nie poprzestanie na kopii nakazu zapłaty...

Teraz takie pytanie, czy warto zwracać się wierzyciela z żądaniem wyjaśnienia sprawy i przedstawienia wiarygodnych dokumentów, na których widnieją moje dane i podpis?

Dzięki, digiton za pomoc ;)

Dzwoniłam do SR w Katowicach, muszę przyjechać przejrzeć dokumentację, tak jak wspominałeś, zanim zacznę dalej działać.

Dziś wysyłam sprzeciw od nakazu zapłaty wraz z wnioskiem o przywrócenie terminu.

Co mnie zaciekawiło, to fakt, że podobno korespondencja z sądu najpierw wysyłana była na adres sprzed 2009 r. podany przez wierzyciela, natomiast później pod mój następny adres też w Katowicach.
Pod nowym adresem też nie odebrałam niczego, co dotyczyłoby tej sprawy, tym bardziej, że w ciągu miesiąca od daty nakazu zapłaty wyprowadziłam i wymeldowałam się z tego adresu i w ogóle z Katowic na dobre. Czy to możliwe, żeby to nie doszło w tym czasie?

Chciałam jeszcze zapytać, co de facto powoduje wniesienie sprzeciwu? Czy jest szansa na zawieszenie wykonalności wyroku?

BlondeAngry napisał:
Chciałam jeszcze zapytać, co de facto powoduje wniesienie sprzeciwu?

wniesienie sprzeciwu spowoduje iż nakaz zapłaty utraci swoją moc, trzeba było jeszcze wysłać wniosek o uchylenie postanowienia o nadaniu klauzuli wykonalności do tego nakazu zapłaty.

Cytuję ze strony eporady24.pl...

Jeśli okaże się, że nakaz zapłaty wraz z pozwem został Pani doręczony na błędny adres lub domownik, który odebrał dla Pani pisma, nie przekazał ich Pani, lub że nakaz zapłaty wraz z pozwem nie mógł zostać Pani doręczony z innych przyczyn, wskutek czego o nakazie zapłaty dowiedziała się Pani dopiero od komornika, winna Pani złożyć następujące pisma:

- wniosek o doręczenie nakazu zapłaty wraz z odpisem pozwu,
- zażalenie na nadanie nakazowi zapłaty klauzuli wykonalności,
- wniosek o zawieszenie postępowania egzekucyjnego, a także z ostrożności procesowej,
- wniosek o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu od nakazu zapłaty oraz sprzeciw od nakazu zapłaty.

Wniosek o doręczenie nakazu zapłaty wraz z odpisem pozwu należy skierować do sądu który wydał nakaz. Wniosek należy należycie uzasadnić. W uzasadnieniu należy wskazać adres zamieszkania w czasie wydania nakazu zapłaty oraz go uprawdopodobnić, np. załączając umowę najmu, dowód uiszczania rachunków pod wskazanym adresem, zaświadczenie o zameldowaniu, czy powołać świadków. Wniosek należy złożyć w dwóch egzemplarzach.

Zażalenie na nadanie klauzul wykonalności należy z kolei skierować do sądu nadrzędnego nad sądem, który nadał klauzulę, ale za jego pośrednictwem. Zażalenie należy oprzeć na tym, iż nakaz zapłaty w ogóle nie został Pani doręczony, więc nie mógł stać się prawomocny. Stąd też nie było możliwe opatrzenie go klauzulą wykonalności.

Jeśli postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności wydał referendarz sądowy, to pismo należy zatytułować „skarga” zamiast „zażalenie”. Zażalenie/skargę należy wnieść w terminie 7 dni od dnia doręczenia Pani pisma komornika o wszczęciu egzekucji.

Wniosek o zawieszenie postępowanie egzekucyjnego należy złożyć do komornika prowadzącego egzekucję. Przed złożeniem tego wniosku warto wystąpić do sądu o wydanie zaświadczenia, że nakaz zapłaty został wydany na oznaczony adres w trybie doręczenia zastępczego. Podstawę prawną żądania takiego zaświadczenia stanowi art. 139 § 5 Kodeksu postępowania cywilnego. Powyższe zaświadczenie należy załączyć do wniosku o zawieszenie postępowania.

Z ostrożności procesowej lepiej też złożyć wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu. Wniosek o przywrócenie terminu należy wnieść do sądu, który wydał przedmiotowy nakaz zapłaty. We wniosku o przywrócenie terminu należy uprawdopodobnić brak winy w niedochowaniu terminu. Wniosek o przywrócenie terminu należy złożyć w terminie 7 dni od ustania przyczyny z powodu którego nastąpiło uchybienie.

Zażalenie na klauzulę rozumiem, chociaż teraz nie wiem, do kogo adresować i czy nazwać skargą czy zażaleniem.....:rolleyes:
Wniosek o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu od nakazu zapłaty oraz sprzeciw od nakazu zapłaty, to jasne.

Ale ta cała reszta? Nadgorliwość, wstrzymać się z tym komornikiem aż do zapoznania się z aktami sądowymi?
I wszędzie te terminy. Dla wielu w Was to pewnie robię z igły widły, ale zaczyna mnie to przerastać, wiem, przesadzam pewnie.
A w ogóle to, czy już nie wpadam w paranoję i nie rozkminiam za bardzo?

jeżeli nakaz upadnie, to po uprawomocnieniu się postanowienia składasz wniosek do komornika o umorzeniu postępowania egzekucyjnego z art. 8252 kpc

Teraz zabłysnę, wiadomo, blondynka, trudno, ale ogarnęła mnie pomroczność jasna, umysł przestał współpracować.

Rzeczone pisma otrzymałam 10.05.2016 we wtorek. Błagam, potwierdźcie, że tygodniowy termin od daty doręczenia mija 17.05.2016, czyli jutro i że jeśli sprzeciw/wniosek wyślę jutro poleconym, to zdążę w terminie....

Wybaczcie..., ja wiem, wiem, że to jest forum prawne.

BlondeAngry napisał:
jeśli sprzeciw/wniosek wyślę jutro poleconym, to zdążę w terminie....
Tak. Pamiętaj jednak, że dotyczy to tylko przesyłek nadanych Pocztą Polską SA a nie żadnym innym doręczycielem.

Tak, oczywiście, dzięki wielkie.:ok:

Powrót