Online Pro solutions gmbh Big info sp. zoo.

• Autor wątku Autor wątku Paweł1407
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paweł1407

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

Od 26.03.2011 roku "namówiono" mnie telefonicznie na stronę internetową przez Premioum Internet Services Sp. z o.o. Wtedy zaczynałem działalność i pomyślałem, że to dobry pomysł. pierwsza faktuę zapłaciłem, potem działalność przestała przynościć zyski, więc odsunąłem płatności na drui plan. Dostałem w 2012r. nakaz zapłaty na podstawie pozwu. Sporą część spłaciłem komornikowi. We wrześniu 2012r. napisałem wniosek o rozwiązanie umowy. Dostałem odpowiedz negatywną ponieważ spóźniłem się kilka dni (roziwązanie należy wysłać co najmnniej pół roku przed końcem umowy). Poinformowao mnie, że przyjmują rozwiązanie umowy z datą wrzesnień 2014r. I co pół roku systematycznie dostaję faktury i wezwania do zapłaty. Czy sa jakieś szanse, żeby nie płacić? Obecnie firma nazywa się już inaczej. Czy po otrzymaniu wyroku Sądu, mogę się odwołać i mam szansę wygrać? Domyślam się tych pieniądzy, które wpłaciłem już komornikowi nie odzyskam i będę musiał resztę dopłacić?

Proszę o radę

Dodam tylko, że firma jest zawieszona od stycznia 2012r. a faktury przychodzą na firmę, prowadzoną pod moim nazwiskiem. A strony internetowej nie ma, właśnie sprawdzałem po przeczytaniu kilku postów dot. tej samej firmy.

Proszę o radę

czyli zostac swiadkami dla siebie nawzajem -pozdrawiam wszystkich

a teraz kilka uwag odnośnie waszego postępowania dowodowego.
Czy zastanawialiście się kiedyś jak sobie pomóc nawzajem?Otóż wszyscy oszukani przez Extra Internet w postępowaniu sądowym(cywilnym) będziecie występować, jako pozwani.Tzn. Extra Internet(strona powodowa) wniesie przeciwko wam pozwy o zapłatę określonej sumy pieniężnej,stwierdzonej umową.Natomiast w sprawie innego przedsiębiorcy wy możecie być świadkami procederu-mechnizmu oszustwa Extra Internet!!!!!!!!!!!!!!!
>>>>>>>>>>>>>>>>Pomagając sobie pomagasz innym.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Oczywiście ten dowód z zeznań świadka nie będzie dotyczył samego faktu rozmowy, jaką przeprowadzaliście z osobą dzwoniącą-tylko wniosek dowodowy ma dotyczyć przesłuchania innego przedsiębiorcy (podstępnie wprowadzonego w błąd w taki sam sposób jak wy)w charakterze świadka na okoliczność ujawnienia całego procederu-mechanizmu oszustwa.Potrzebujecie zeznań 2-3 świadków max.
<<<<<<<<<<<W/w dowód ma taka samą wartość dowodową jak opinia biegłego,dowód z dokumentu itd.>>>>>>>>>>>>….
Wszystko po to by potwierdzić okoliczności, na które np. wasz pełnomocnik powoła się w odpowiedzi na pozew.Tzn.moje uwagi poczynione do art. 84k.c. i 86k.cDo tego będą wam potrzebni świadkowie.
W razie ich braku postępowanie dowodowe w części przypominać będzie szermierkę słowną tzn.słowa wasze przeciwko ich argumentom popartym dodatkowo umową.To za mało by wygrać sprawę.
Jeżeli natomiast znajdziecie takie osoby gotowe wam pomóc,za waszą pomoc w ich sprawach, to macie jakieś 10-15 % postępowania dowodowego.
Proszę się nie zniechęcać odległościami, jakie was dzielą świadek(przedsiębiorca), który zaoferuje wam pomoc a mieszka np. na południu Polski nie musi jechać na waszą rozprawę do np. Gdańska.Możecie skorzystać z pomocy sądowej tzn.wniskować o przesłuchanie waszego świadka przez sąd właściwy ze względu na jego miejsce zamieszkania.Protokół z takiego przesłuchania sąd prześle następnie do waszego sądu.
Najważniejsze znaleźć prawdziwych poszkodowanych a nie osoby, które podszywają się pod nich, bo są podstawione przez Extra Internet.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Jeżeli nie masz pewności nie idź tą drogą……
Jeżeli uda wam się to, o czym mówię to przy założeniu, że wasz pełnomocnik złoży wniosek o dopuszczenie dowodu z artykułów prasowych opisujących proceder oszustw w skali kraju,czy artykułów zamieszczonych na znanych szanujących się serwisach internetowych,to macie
<<<<<<<<<<<<<<<dwa puzzle, które zaczynają pasować do pewnej układanki.>>>>>>>>…
Tak ma wyglądać postępowanie dowodowe tzn. wnioskowane przez was dowody mają korespondować ze sobą,każdy z nich ma być uzupełnieniem i rozwinięciem poprzedniego i wnosić coś do sprawy.Wszystkie one maja stanowić pewną logiczną całość.
Jeżeli wiecie już, z jakich dowodów macie skorzystać to zapiszcie je na kartce i skonsultujcie z prawnikem.Błagam nie piszcie o tym na forach internetowych…………..
p.s. ja też będę wkrótce potrzebował takiej pomocy w sprawie mojego brata.Mam nadzieje iż znajdą się chętni.
Pozdrawiam wszystkich w tym administratorów serwisu i życzę Wesołych Świąt.

p.ralf18
zwykła forma pisemna list polecony wysłany za zwrotnym potwierdzeniem odbioru do Extra Internet i firmy na którą scedowano wierzytelność w Polsce.

pomocy czy mam to zapłacić czy poprostu ich olać:

cytuje dzisiejszy e-mail:
"Szanowni Państwo,

Zgodnie z art.10 ustęp 1 ustawy o terminach zapłaty w transakcjach handlowych (Dz. U. z 2013 r. poz. 403) BIG INFO Sp. z o.o. jako wierzycielowi przysługuje zryczałtowana rekompensata za koszty odzyskiwania należności w transakcjach handlowych od momentu nabycia uprawnienia do odsetek za zwłokę - bez konieczności wysyłania odrębnego wezwania.

Rekompensata ta wynosi równowartość 40 EURO przeliczonych na złote według średniego kursu EURO ogłoszonego przez NBP ostatniego dnia roboczego miesiąca poprzedzającego miesiąc, w którym świadczenie pieniężne stało się wymagalne.

W związku z powyższym wzywamy do zapłaty kwoty 169,15 PLN, co stanowi równowartość kwoty 40,00 EURO przeliczonych na złote według średniego kursu EURO zgodnie z kursami wskazanymi poniżej.

Wskazana kwota stanowi rekompensatę kosztów odzyskiwania należności wynikającej z faktur:
1) nr 1378702426 z dnia 08.10.2013 (kwota 40 EURO w przeliczeniu po kursie 4,23 zł z dnia 30.09.2013, tj. 169,15 zł)
które opłaciliście Państwo po terminie płatności na nich wskazanych, czyli po dniu w którym BIG INFO Sp. z o.o. nabyło uprawnienia do naliczania odsetek za zwłokę.

Chcesz odzyskać koszty odzyskiwania należnosci od swoich dłużnikow? Usługę możemy świadczyć również dla Ciebie! Telefon: +48 22 1120581
Opłaty należy dokonać w nieprzekraczalnym terminie 7 dni zgodnie z załączoną do niniejszej wiadomości notą księgową i na wskazany w niej numer rachunku bankowego spółki. Niniejsza nota nie wymaga akceptacji i nie musi być odsyłana do wierzyciela – BIG INFO Sp. z o.o.

W przypadku braku zapłaty we wskazanym w nocie księgowej terminie BIG INFO Sp. z o.o. wystąpi z pozwem w postępowaniu nakazowym dochodząc rekompensaty za całkowite koszty odzyskiwania należności przekraczające zryczałtowaną kwotę 40 EURO zgodnie z art 10 ust.2 ustawy.

W razie pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt.

Podstawa prawna - ustawa o terminach zapłaty w transakcjach handlowych (Dz. U. z 2013 r. poz. 403)

art. 10
1.Wierzycielowi, od dnia nabycia uprawnienia do odsetek, o którym mowa w art. 7 ust. 1 lub art. 8 ust. 1, bez wezwania, przysługuje od dłużnika z tytułu rekompensaty za koszty odzyskiwania należności równowartość kwoty 40 euro przeliczonych na złote według średniego kursu euro ogłoszonego przez Narodowy Bank Polski ostatniego dnia roboczego miesiąca poprzedzającego miesiąc, w którym świadczenie pieniężne stało się wymagalne.

2. W przypadku gdy koszty odzyskiwania należności poniesione z tytułu opóźnień w zapłacie w transakcji handlowej przekroczą kwotę, o której mowa w ust. 1, wierzycielowi przysługuje zwrot tych kosztów, w tym kosztów postępowania sądowego, pomniejszonych o tę kwotę.

Pełna treść ustawy dostępna jest na stronach Internetowego Systemu Aktów Prawnych Sejmu RP pod adresem: Internetowy System Aktów Prawnych

Dodatkowo polecamy lekturę artykułu na temat ustawy o terminach zapłaty w transakcjach handlowych pod adresem: Ustawa o terminach zapłaty w transakcjach handlowych - eGospodarka.pl - Prawo gospodarcze

Z poważaniem,

BIG Info Sp. z o.o.
ul. Zamoyskiego 45a/10
03-801 Warszawa

Telefon: +48 22 1120581

Telefax: +48 22 1120587

E-mail: kontakt@big.info.pl
Internet: BIG Info Sp z o.o. - Strona główna
NIP: 5272646138
REGON: 142675498
KRS: 0000370445
PL76 1090 1753 0000 0001 1695 9191
Bank Zachodni WBK S.A."

Jeżeli faktycznie powyższa faktura z treści tego co napisaeś została zapłacona po terminie płatności to owszem ustawa na którą się powołuje ta firma przyznaje zryczałtowaną opłatę zwrotu kosztów windykacyjnych w kwocie 40 euro. Nawet jeżeli Twoja faktura była na 10 zł to musiałbyś to zapłacić. Ustawodawca ustanowił taki ryczałt.

Witam wszystkich poszkodowanych.
"Przyjemność" kontaktu z firmami przedstawionymi w temacie mam od 2011 roku. W chwili obecnej dostałem pozew od Big Info i Nakaz zapłaty w postepowaniu upominawczym z Sadu Rejonowego w Lublinie.
Jestem zainteresowany zebraniem informacji odnośnie innych podmiotów oszukańczo wmanewrowanych w rzekome umowy zawierane ustnie przez telefon. Pozdrawiam serdecznie , mam 10 dni na sporządzenie sprzeciwu do wydanego dowodu zapłaty. Niezależnie zamierzam zgłosić w Prokuraturze Rejonowej Warszawa Wola zawiadomienie o usiłowaniu popełnieniu przestępstwa oszustwa. Liczę na współpracę wszystkich oszukanych.

kjp48 napisał:
Witam wszystkich poszkodowanych.
"Przyjemność" kontaktu z firmami przedstawionymi w temacie mam od 2011 roku. W chwili obecnej dostałem pozew od Big Info i Nakaz zapłaty w postepowaniu upominawczym z Sadu Rejonowego w Lublinie.
Jestem zainteresowany zebraniem informacji odnośnie innych podmiotów oszukańczo wmanewrowanych w rzekome umowy zawierane ustnie przez telefon. Pozdrawiam serdecznie , mam 10 dni na sporządzenie sprzeciwu do wydanego Nakazu zapłaty. Niezależnie zamierzam zgłosić w Prokuraturze Rejonowej Warszawa Wola zawiadomienie o usiłowaniu popełnieniu przestępstwa oszustwa. Liczę na współpracę wszystkich oszukanych.
korekta;)

Jak sprawę masz w sądzie to ci to prokuratura umorzy. Poczekaj na korzystny wyrok i wtedy zgłoś zawiadomienie o przestępstwie.

Witam moja sprawa w skrócie wygląda następująco

W 02.2013 nasza firma wygrała sprawę z Premium Internet Services Sp.z o.o. żadającej zapłaty za domenę zakupioną na podstwie umowy "zawartej" przez telefon w 2011. Przez prawie 1,5 roku był spokój. W lipcu 2014 nasza firma otrzymała wezwanie z BIG Info za domenę za okres 2014-2015. Wierzytelność zakupiła od Online Solutions Pro GmbH a a ta rzekomo od Premium Internet Services (prawa do umowy która nie istaniała bardzo ciekawy łańcuszek). Dzisiaj otrzymaliśmy poniższe wezwanie od BIG INFO:

Szanowni Państwo,

uprzejmie przypominamy, iż w dniu 03.09.2014 minie nieprzekraczalny termin płatności wyznaczony Państwu w przedsądowym wezwaniu do zapłaty z dnia 24.07.2014.
Przypominamy, iż wyżej wymieniona wierzytelność przysługiwała firmie
Online Solutions Pro GmbH
i na mocy art. 509 KC wraz ze wszelkimi należnościami ubocznymi została sprzedana firmie
BIG Info Sp. z o.o.
W dalszym ciągu wzywamy Państwa do uregulowania zobowiązania w powyższym terminie na rachunek:..........................
Uprzejmie informujemy, że brak zapłaty w terminie powyżej wskazanej kwoty zmusi nas do:

1) Wszczęcia postępowania sądowego poprzez złożenie w sądzie pozwu mającego na celu uzyskanie nakazu zapłaty oraz zasądzenie kosztów postępowania. Wszczęcie postępowania sądowego powiększy istniejące zadłużenie znacznie o koszty wpisu sądowego, koszty ustanowienia pełnomocnictw, koszty zastępstwa procesowego i koszty uzyskania klauzuli wykonalności.

2) Przekazania sprawy zadłużenia zgodnie z decyzją Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji nr DR-39/2009 do obsługi przez licencjonowanego detektywa, który będzie miał za zadanie ustalenie numerów rachunków bankowych oraz innych składników majątkowych, celem wskazania ich komornikowi i przeprowadzenie działań w terenie, takich jak obserwacje oraz wykonanie dokumentacji fotograficznej majątku, celem wskazania komornikowi obiektów mogących zostać poddanych licytacji. Detektyw, zgodnie z ustawą z dnia 6 lipca 2001 r. o usługach detektywistycznych (Dz. U. z 2002 r., Nr 12, poz 110 ze zm.) ma prawo, współpracując z Instytucjami Państwowymi oraz organami ścigania, ustalania miejsca pobytu osób ukrywających się, a także ustalenia ich majątku.

3) Wszczęcia postępowania egzekucyjnego na podstawie prawomocnego nakazu zapłaty zaopatrzonego w klauzulę wykonalności, w którym na podstawie art. 799 w związku z art. 845 KPC, art. 924 KPC, art. 881 KPC, art. 896 KPC, art. 889 KPC będziemy wnioskowali o zajęcie np. wynagrodzenia za pracę, wynagrodzenia z tytułu umowy zlecenie lub umowy o dzieło, renty lub emerytury, rachunków bankowych, rachunków w Spółdzielczych Kasach Oszczędnościowo Kredytowych oraz o zajęcie i licytację składników majątku dłużnika, np. ruchomości (samochód, wyposażenie przedsiębiorstwa lub mieszkania), nieruchomości. Wszczęcie postępowania egzekucyjnego powiększy istniejące zadłużenie dodatkowo znacznie o koszty egzekucji komorniczej.

Z wyrazami szacunku,

Dziękujemy serdecznie,

BIG Info Sp. z o.o.

Więc jak widać jedna wygrana sprawa nie załatwia problemu a oszuści nie dają za wygraną. Liczą na to że ktoś się nie zgłosi na sprawę, nie odpowie w wyznaczonym terminie. Sąd da wyrok zoaczny a potem dojdą koszty sądowe i komornik

Co masz na myśli pisząc ze firma wygrała sprawę w 2013 roku, co się wydarzyło i jak skończyło?

Sąd oddalił powództwo Premium Internet i zasądził imkoszty sądwowe. Premium Internet skierował sprawę do Sądu żądajać zapłaty za domenę interentową zakupioną tak jak we wrzystkich przypadkach przez telefon...

Jeżeli sąd w prawomocnym wyroku stwierdził, że do zawarcia umowy nie doszło to masz sprawę wygraną. Jeżeli wygrałeś sprawę, bo np. był jakiś błąd formalny, albo sąd stwierdził, że powód nie udowodnił roszczenia, to nic nie stoi na przeszkodzie w tym kolejnym pozwie jaki ci złożono za inny czas umowy. Możesz zarówno wygrać jak i przegrać. Sąd nie jest związany wyrokiem jaki zapadł wcześniej, chyba, że jak pisałam w uzasadnieniu sąd orzekł, że do zawarcia tej umowy nie doszło. Napisz coś więcej na czym sąd oparł wyrok, to będzie można coś więcej napisać.

(nie)poprawna napisał:
albo sąd stwierdził, że powód nie udowodnił roszczenia, to nic nie stoi na przeszkodzie w tym kolejnym pozwie jaki ci złożono za inny czas umowy. Możesz zarówno wygrać jak i przegrać. Sąd nie jest związany wyrokiem jaki zapadł wcześniej,
raczej mało prawdopodobne, by sąd orzekł inaczej

jerry23 napisał:
raczej mało prawdopodobne, by sąd orzekł inaczej

Wszystko zależy od orzeczenia i tego na czym sąd je oparł. W sądach są*różne sytuacje, np. sąd wzywa stronę do złożenia jakiegoś dokumentu w oryginale, ta go nie składa i sprawę*przegrywa albo w pozwie coś nie zostało udowodnione należycie, a w sprawie gospodarczej wszystkie dowody trzeba złożyć od razu. Jak się dowiemy jak sąd uzasadnił wyrok, będzie można coś więcej powiedzieć o ewentualnym rozstrzygnięciu.

Z dużą pewnością pozew w tej sprawie został złożony przed nowelizacją, skoro wyrok zapadł na początku 2013 roku, więc prekluzja jak najbardziej obowiązywała w tym wypadku. Teraz po nowelizacji owszem, można zgłaszać dowody także później, o ile oczywiście sędzia nie będzie miał nic przeciwko i je dopuści.

W ub.roku Online Solutions skierowało moją sprawę braku płatności faktur do sądu w Lublinie, który to po moich wyjaśnieniach odrzucił roszczenia wobec mnie. Tak się złożyło że teraz dostałem kolejną fakturę z nakazem płatności i groźbą wpisania do Big Info za domenę która od 2,5roku należy do mnie. Moje pytanie co powinienem zrobić w tej kwestii? Ponieważ Online Solutions nie ma ani żadnych prawd do tej domeny, ani nie posiada tej domeny swojej bazie.

Powrót