Opakowanie zwrotne - skrzynka na butelki

• Autor wątku Autor wątku Wojciech86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wojciech86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Szanowni Państwo!
Sprawa może banalna, ale chciałbym się dowiedzieć jak mają się do tego przepisy prawa.
Po dłuższym czasie uzbierało mi się sporo butelek po piwie. Postanowiłem kupić w sklepie skrzynkę (za 8 zł), a następnie, już pełną pustych butelek, ją oddaće. Na moją prośbę od sprzedawcy usłyszałem tylko, że sklep nie prowadzi sprzedaży opakowaniami zwrotnymi.
Zaznaczę, że w innych sklepach z reguły nie było z tym problemów. 8 zł i skrzynka moja.
Dodatkowo patrzę na to z innej strony - kupuję 20 piw. Ze skrzynką. Płacę więc za 20 piw, 20 butelek (20x 0,35 zł) oraz za skrzynkę 8 zł. Nie ma żadnego problemu.
Czy sprzedawca ma obowiązek sprzedać mi takie opakowanie, samo, bez zawartości?
Dodam też, że z podobną sytuacją spotkałem się w jednym z marketów, gdzie pomimo tego, że wspomniane piwo jest wyeksponowane w skrzynkach, to idąc z pełną skrzynką do kasy dowiaduję się, że skrzynka zostaje w sklepie (czyli jeżeli będę robić większą imprezę, to muszę zabrać znajomych którzy będą mi siatki z butelkami nosić).
Proszę o pomoc

loco1 napisał:
A czy ma taką ofertę sprzedaży?

Oczekuję jasnej odpowiedzi, a nie stawiania dziwnych pytań, które nie rozjaśniają mi postępowania sprzedających

Jasna odpowiedź, wynikająca z odpowiedzi Loco1:
Jeśli sprzedający nie ma w ofercie skrzynek, to nie musi ich sprzedać.

Wojciech86 napisał:
Dodam też, że z podobną sytuacją spotkałem się w jednym z marketów, gdzie pomimo tego, że wspomniane piwo jest wyeksponowane w skrzynkach, to idąc z pełną skrzynką do kasy dowiaduję się, że skrzynka zostaje w sklepie (czyli jeżeli będę robić większą imprezę, to muszę zabrać znajomych którzy będą mi siatki z butelkami nosić).
Możesz kupić własną skrzynkę.

Ostatnia edycja:
Powrót