Opatentowanie modyfikacji skryptu

• Autor wątku Autor wątku Skudi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Skudi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam pytanie mianowicie modyfikacji skryptu forum phpbb
Jeśli jest pare for na których działa mój skrypt czy mogę opatentować nie małą modyfikacje takiego skryptu,
a jeśli kumpel nie zgłosił i nie opatentował tego skryptu czy może zrobić to ktoś inny i mieć prawa autorskie ?

Polska to nie USA. :)

Uzyskanie patentu na modyfikację skryptu forum jest raczej wątpliwe.
A poza tym, to chyba nie zdajesz sobie sprawy, że to kosztuje (i to nie mało)?

Jeśli wykonałeś modyfikację to ją podpisz i gdzieś upublicznij (zgodnie z licencją oryginalnej wersji) - wtedy będziesz miał dowód, że to Ty zrobiłeś.

a czy w USA było by to możliwe (mieszkam w Stanie Arizona, ale mam polskie obywatelstwo)

Ostatnia edycja:
W USA prawo patentowe nie jest tylko złe, jest wręcz patologiczne. Prawdopodobnie będzie możliwe w USA opatentowanie forum internetowego według Twojej modyfikacji. Ale chyba musiał byś tą modyfikacje oprzeć o inne forum nie phpbb. Np. mógłbyś napisać własny skrypt forum i zamieścić tam ten swój pomysł który zrobiłeś phpbb. Wtedy możliwe było by jego opatentowanie.
Phpbb jest oparte o licencje GNU, jeśli dokonasz w nim modyfikacji to też musi być to oparte na tej samej licencji. Czyli musisz udostępnić swoje źródła, możesz je sprzedawać. Ale inni także mogą je modyfikować, a nawet sprzedawać bez modyfikacji według Twojego pomysłu. Nad licencją GNU pracowało wiele osób i raczej zabezpiecza przed tego typu rzeczami.
Takie patenty są możliwe w USA, większość krajów w tym kraje europejskie nie uznawały by tego patentu. Ale może wcześniej sprawdź czy czasem ktoś tego nie opatentował w USA wcześniej:) Z ciekawostek w USA wiele elementów stron jest objętych patentami np: Sklep internetowy(sprzedaż przez internet), płacenie kartą kredytową przez internet, oglądanie klipów wideo (jak youtube), w zeszłym roku Microsoft opatentował klawisz PageUP, PageDown. I każdy właściciel takiego patentu może zażądać opłaty od każdej osoby która z niego korzysta.

Powrót