Opatentowanie sposobu wykonywania działalności

• Autor wątku Autor wątku Michal_krakow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michal_krakow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,
Mam pytanie odnośnie opatentowania działalności.

Wiem że pomysłu opatentować nie można, podobnie jak karać tylko za to co mamy w głowie, ale jeśli pomysł zostanie urzeczywistniony i wprowadzi innowację w nasze działanie to czemu nie,prawda?

Chodzi mi o sytuację, by zastrzec sobie innowacyjny sposób wykonywania działalności, sposób który ma mnie wyróżniać na tle innych i z hasłem które ma się ze mną kojarzyć. Dla przykładu, wszyscy sprzedają bułki w jakimś kiosku, z półki itd itd., a ja sobie wymyślam że będę sprzedawać bułki na różowych wrotkach. I czy sposób sprzedaży bułek na różowych wrotkach można sobie zastrzec? Tak by inni zaraz tego załóżmy świetnego pomysłu nie podebrali? Podobnie z hasłem np. bułki na wrotkach które będzie bezpośrednio korelować z tym sposobem?

Kolejna kwestia to co w sytuacji, gdy np. Onet.pl zapomniał sobie zastrzec nazwy, logotypu itd., i ja teraz sobie robię takie logo jak oni mają, wymyślam nazwę, i idę zastrzec. Jest nie zastrzeżona więc zostanie mi przypisana, tak? I jesli tak to czy mogę na drugi dzień zadzwonić do onetu i poprosić ich o zmianę nazwy itd itd.? Co z domeną?

Michal_krakow napisał:
I czy sposób sprzedaży bułek na różowych wrotkach można sobie zastrzec? Tak by inni zaraz tego załóżmy świetnego pomysłu nie podebrali?
nie, bo jak sam piszesz - to jest pomysł, idea, inaczej mówiąc, know-how przedsiębiorstwa. ;)
Kolejna kwestia to co w sytuacji, gdy np. Onet.pl zapomniał sobie zastrzec nazwy, logotypu itd., i ja teraz sobie robię takie logo jak oni mają, wymyślam nazwę, i idę zastrzec.
teoretycznie wszystko jest możliwe i zdarzają się podobne sytuacje, ale strona może zawsze wnieść o kasację zastrzeżenia. A do tego istnieje jeszcze ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji... Wszystko więc zależy od szczegółów takich sytuacji...

No dobra, ale jeśli tym pomysłem będzie produkt? Załóżmy że wszystkie usługi fryzjerskie są w lokalach do których trzeba dotrzeć jakoś, a ja otwieram firmę i oferuję produkt jakim jest strzyżenie w domu klienta?

to nie jest produkt, tylko usługa, tyle, że wykonywana poza terenem przedsiębiorstwa.

Nie, myślę że to jest produkt, fakt, w formie usługi, ale mimo wszystko jest to produkt oferowany przeze mnie nabywcom.

Dla potwierdzenia pozwoliłem sobie wrzucić zapytanie w google i za słownikiem zagadnień ekonomicznych:
"Produkt - W koncepcji marketingowej pojęcie produktu definiuje się bardzo szeroko: obejmuje ono „to wszystko co można zaoferować nabywcom do konsumpcji, użytkowania lub dalszego przerobu. Oprócz rzeczy fizycznych do produktów zalicza się również wszelkiego rodzaju usługi, czynności, osoby, miejsca, organizacje, pomysły (projekty) technologiczne, organizatorskie i inne oraz idee”.

Produktem jest więc to wszystko, co jest do oferowane na rynku w celu zwrócenia uwagi, kupna, użytkowania lub konsumpcji i co może zaspokoić potrzebę lub pragnienie. Produktami są zatem radio, chleb, ale również rachunek oszczędnościowo-rozliczeniowy w banku, spektakl filmowy, naprawa obuwia u szewca, przejazd kolejką czy rozmowa telefoniczna. Produktem może być również gra w tenisa (czynność), wizyta u psychoanalityka (osoba), działalność społeczna w danej organizacji lub sugestia przejścia na wegetarianizm (idea)."

Zatem skoro jest to produkt, to może jednak mogę sobie takie coś opatentować?

to dla równowagi przeczytaj, przynajmniej początek, USTAWY z dnia 30 czerwca 2000 r. "Prawo własności przemysłowej"... :)

Powrót