operacja a odszkodowanie

• Autor wątku Autor wątku aska1988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aska1988

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam!
W ubiegłym roku, w kwietniu miałam zabieg prostowania przegrody nosowej. Miałam problemy z zatokami. Natomiast do dnia dzisiejszego od zabiegu mam jeszcze większe problemy, w ciągu roku miałam więcej razy problem z zatokami niż przed zabiegiem. Pani dr dała mi skierowanie na tomograf i wynik wykazuje skrzywienie przegrody nosowej. Czy mogę starać się o odszkodowanie, jeśli tak to gdzie? W sądzie czy może to załatwić firma, która stara się o odszkodowania?
Joanna

W takiej sprawie potrzebny będzie biegły, który stwierdzi, czy powikłania sa normalnym następstwem zabiegu, zgodnym ze sztuką medyczną, czy tez nie. Znaczenie ma też zgoda na zabieg - co zawierała , czy wskazywała, że może nastąpić takie powikłanie.
Czy zaburzenie stanowi uszczerbek na zdrowiu - jeśłi tak to w jakiej wysokości (również ocena biegłego).
Te wszystkie okoliczności uzależniają przyznanie oraz wysiokośc odszkodowania.
Sprawe można poprowadzić przed komisją Lekarską albo przed sądem.

Witam , podepne sie pod watek, czy jesli w wyniku komplikacji (martwica tkanek )po operacji plastycznej powstala rozlegla blizna ktora wymaga korekty , to czy pacjent ma prawo żądac wykonania takiej korekty bezplatnie?

Czy jesli pacjent nie zostal poinformowany o komplikacji przy wypisie ze szpitala( byla 1 linijka w wypisie dot. rany pooperacyjnej natomiast nie bylo wzmianki o komplikacji ) , i nie ma nic w zapisie dokumentacji medycznej to JAK mozna sie dowiedziec czy to co zaszlo podczas operacji bylo rzadka, ale mozliwa komplikacja ( na ktora potencjalnie wyraza sie zgode ) czy błedem / nieumiejetnosciami osoby prowadzacej zabieg ) .Leczenie komplikacji zajelo 3 miesiace

Na jaki art. sie powolac

Operacja przeprowadzona prywatnie w placówce ktora rozwniez swiadczy usługi na NFZ, dokumentacja szpitalna nie zawiera zadnych informacji na ten temat.
bardzo prosze o pomoc.

Powrót