Operator Energetyczny problem

• Autor wątku Autor wątku Kriss55
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kriss55

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich. Mam pytanie. Firma *** podała mnie do sądu za rzekomy ich zdaniem nielegalny pobór energii [umowa podpisana w biurze ***, ale nie aktywowana przez pracownika biura], skierowali sprawę do E_sądu który wydał nakaz zapłaty. Wniosłem skuteczny sprzeciw i sąd uchylił nakaz zapłaty a postępowanie umorzył. Czy teraz *** skieruje sprawę do sądu właściwego dla mojego miejsca zamieszkania? Czy w takiej sytuacji mogę mogę się spodziewać podobnego rastrzygniecia sprawy? Dziękuję i pozdrawiam.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
RE: Weksel oraz nakaz zapłaty.

Kriss55 napisał:
sąd uchylił nakaz zapłaty a postępowanie umorzył.
Z jakiego powodu sąd postanowił umorzyć postępowanie?

Witam. Ponawiam wątek. Sprawa wygląda następująco. W marcu 2019 r. podpisałem umowę z *** na dostarczanie prądu z powodu zerwania umowy z ***. W kwietniu 2019 r dostałem tel z *** żeby podpisać kolejną umowę a tą z marca , żebym dostarczył w celu zniszczenis (nową podpisałem ,starej nie zniszczyłem). Parę dni po podpisaniu nowej umowy , miałem kontrolę z *** i stwierdzono że od marca od dnia podpisania umowy do kwietnia gdy podpisałem nową , nielegalnie pobierałem energię elektryczną i muszę zapłacić 4 tys kary ( moje miesięczne rachunki to ok 350 zł ). Przerzucalismy się pismami przez parę m-cy , to z *** to Operator. Teraz dostałem nakaz zapłaty z Sądu w Lublinie , wniosłem skuteczny sprzeciw a sąd oddalił nakaz zapłaty a postępowanie umorzył nie przekazując sprawy dalej . Z tego co wiem mają 3 m-ce na ponowne założenie sprawy żeby odzyskać koszta , gdzie to zrobią- Lublin czy do mojego ? Dziękuję i pozdrawiam.

Sklero_San napisał:
Z jakiego powodu sąd postanowił umorzyć postępowanie?

Zgodnie z przepisami o e- sądzie z listopada 2019 umarza i tyle , kiedyś przekazywał do właściwego do miejsca zamieszkania powoda , teraz umarza a powództwo oddała. Teraz mają 3 m-ce na odwołanie jak chcą odzyskać to co włożyli w koszta sprawy.

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Z tego co wiem mają 3 m-ce na ponowne założenie sprawy żeby odzyskać koszta
Nie tylko koszta. Pozew o to samo roszczenie. Czytaj art. 505 ze znakiem 37 § 2 kpc.
Czy w takiej sytuacji mogę mogę się spodziewać podobnego rastrzygniecia sprawy?
Tak dobrze to nie ma. Samo wniesienie sprzeciwu, nie oznacza że Ty masz rację.

Ok. Czyli pozew i to samo roszczenie do E- sądu , ja wnosze sprzeciw , powiedzmy że skuteczny i dopiero sąd właściwy dla mojego miejsca zamieszkania? W sądzie właściwym dla mnie spodziewam się na 100 % rozstrzygnięcia na moja stronę , ale z tym bywa różnie . Mam umowę na okres o który toczy się spór , pracownik *** jej nie aktywował i o to w tym wszystkim chodzi.

pozew i to samo roszczenie do E- sądu , ja wnosze sprzeciw , powiedzmy że skuteczny i dopiero sąd właściwy dla mojego miejsca zamieszkania?
Nie. Po to podałem podstawę prawną byś ją przeczytał.
§ 2. Jeżeli w terminie trzech miesięcy od dnia wydania postanowienia
o umorzeniu elektronicznego postępowania upominawczego powód wniesie pozew
przeciwko pozwanemu o to samo roszczenie w postępowaniu innym niż elektroniczne
postępowanie upominawcze
, skutki prawne, które ustawa wiąże z wytoczeniem
powództwa, następują z dniem wniesienia pozwu w elektronicznym postępowaniu
upominawczym. Na żądanie stron sąd, rozpoznając sprawę, uwzględni koszty
poniesione przez strony w elektronicznym postępowaniu upominawczym.
W EPU wystarczy wnieść sprzeciw i napisać jedno zdanie " Sprzeciwiam się wydanemu nakazowi w całości". Bez zarzutów. Nakaz traci moc a postępowanie jest umorzone. To jest ten "skuteczny sprzeciw". Przed sądem stacjonarnym wnosisz sprzeciw i podnosisz w nim zarzuty. Jakie tylko chcesz. Nikt tu nie osądzi kto ma rację, znając argumenty tylko jednej ze stron.

wiegol napisał:
Nie. Po to podałem podstawę prawną byś ją przeczytał.

W EPU wystarczy wnieść sprzeciw i napisać jedno zdanie " Sprzeciwiam się wydanemu nakazowi w całości". Bez zarzutów. Nakaz traci moc a postępowanie jest umorzone. To jest ten "skuteczny sprzeciw". Przed sądem stacjonarnym wnosisz sprzeciw i podnosisz w nim zarzuty. Jakie tylko chcesz. Nikt tu nie osądzi kto ma rację, znając argumenty tylko jednej ze stron.
Odpisałem a dopiero później skorzystałem z linka . Dziękuję za pomoc , poczekam 3 m-ce i zobaczę co z tego wyniknie . Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Powrót