Operator GSM odmawia rozwiązania ze mną umowy

• Autor wątku Autor wątku drake44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drake44

Stały bywalec
Odpowiedzi
818
Witam
Zawarłem z Orange umowę na świadczenie usług telekomunikacyjnych. Umowa była na czas określony 24 miesięcy. Termin ten upłynął 10 marca 2026 roku. Na koniec lutego wysłałem do nich list przez e-polecony, że nie chcę tej umowy kontynuować. Niestety umowy mi nie rozwiązali. Zadzwoniłem na infolinię dlaczego. Usłyszałem, że nic ode mnie nie dostali w sprawie wypowiedzenia. Zaproponowali, że przez telefon mogę złożyć wypowiedzenie, więc zrobiłem to ponownie. Dziś dzwonię, aby upewnić się, czy umowa będzie rozwiązana i znów słyszę, że mam na czas nieokreślony i nie będzie. Znów pytam dlaczego i słyszę, że na drugi dzień po telefonie, kiedy rezygnowałem dzwoniłem ponownie i cofnąłem rezygnację. Jest to kłamstwo. Możecie pomóc?

Złóż formalną reklamację. Przedstaw dowody złożenia wypowiedzenia umowy i poczekaj na rozpatrzenie reklamacji.

Tak jak pisze forg. Jeszcze może z ostrożności, na wypadek nieuwzględnienia reklamacji, złożyć oświadczenie o wypowiedzeniu umowy usług telekomunikacyjnych na podstawie art. 302 ustawy prawo komunikacji elektronicznej z zastrzeżeniem, że składa je Pan pomimo tego, że w Pana ocenie umowa wygasła z dniem upływu 24-miesięcznego okresu. Cel tego jest tak by przez czas trwana rozpatrywania reklamacji lub przedłużającego się sporu z dostawcą usług nie naliczano opłat za kolejne miesiące.
Przepis prawny:
art. 302 ustawy prawo komunikacji elektronicznej
1. Abonent może wypowiedzieć w każdym czasie, z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia, umowę o świadczenie usług komunikacji elektronicznej w zakresie usług telekomunikacyjnych, z wyłączeniem usług transmisji danych używanych do świadczenia usług komunikacji maszyna-maszyna, która po upływie okresu, na jaki została zawarta, ze względu na brak przeciwnego oświadczenia abonenta, uległa automatycznemu przedłużeniu. W okresie wypowiedzenia abonent ponosi jedynie opłaty za świadczenie usług telekomunikacyjnych objętych umową lub zamówionych w czasie trwania umowy pakietów taryfowych lub dodatkowych opcji usług.
2. Przed automatycznym przedłużeniem umowy, o której mowa w ust. 1, dostawca usług telekomunikacyjnych doręcza abonentowi na trwałym nośniku, w rozsądnym terminie, nie później niż 30 dni przed upływem okresu, na jaki umowa została zawarta, jasne i zrozumiałe informacje o automatycznym przedłużeniu umowy, w szczególności zmianie warunków świadczenia usług względem warunków obowiązujących w okresie, na jaki została zawarta umowa, o której mowa w ust. 1, sposobach i terminach jej wypowiedzenia, a także najkorzystniejszych oferowanych przez siebie pakietach taryfowych dotyczących usług objętych umową, o której mowa w ust. 1.
3. W przypadku gdy umowa, o której mowa w ust. 1, uległa automatycznemu przedłużeniu, dostawca usług telekomunikacyjnych, co najmniej raz w roku, informuje abonenta o najkorzystniejszych oferowanych przez siebie pakietach taryfowych dotyczących usług objętych umową, o której mowa w ust. 1.

Byrhtnoth napisał:
że w Pana ocenie umowa wygasła z dniem upływu 24-miesięcznego okresu.
Nie wiem czy w tym przypadku tak było, ale zazwyczaj w umowie zawarta jest informacja że: jeżeli nie wypowie się umowy na czas określony przechodzi ona na czas nieokreślony. Wypowiedzenie umowy na czas określony jest 1 miesiąc liczone przed okresem rozliczeniowym. Jeżeli umowa
drake44 napisał:
Termin ten upłynął 10 marca 2026
to powinna być wypowiedziana przed 10 lutego 2026. A została wypowiedziana
drake44 napisał:
Na koniec lutego wysłałem do nich list przez e-polecony
Ta umowa przekształciła się na czas
drake44 napisał:
że mam na czas nieokreślony
Tę umowę "obowiązuje" trzy miesięczny okres wypowiedzenia.
Jeżeli wypowiedzenie zostało złożone na koniec lutego to bieg tego wypowiedzenia rozpoczął się od 10 marca.
Nadawca (e-polecony) niech sprawdzi czy ma potwierdzenie odbioru.
Jak wskazano art. 302 p 2 (30 dni jeszcze nie minęło)

Odnośnie p2. Co jeżeli taka informacja (przekształcenie na czas nieokreślony) została dodana do umowy na czas określony? Czy dodatkowo muszą informować?

victor.jan napisał:
Tę umowę "obowiązuje" trzy miesięczny okres wypowiedzenia.
Jeżeli w ogóle przekształciła się w umowę na czas nieokreślony to jednomiesięczny okres wypowiedzenia.
victor.jan napisał:
to powinna być wypowiedziana przed 10 lutego 2026.
Nie tyle wypowiedzenie co oświadczenie o braku woli dalszego korzystania z usług - w takim przypadku umowa wygasa zgodnie z terminem umownym a nie z upływem okresu wypowiedzenia. Termin na złożenie takiego oświadczenia powinien wynikać z umowy. Moje rozumienie tej rgulacji jest takie, że jeżeli dostawca usługi nie doręczył informacji o automatycznym przedłużeniu umowy na zasadach z art. 302 ust. 2 to abonent nie jest związany umownym terminem i może złożyć oświadczenie w każdym czasie przed terminem pierwotnego wygaśnięcia umowy. Z ustawy taka sankcja dla operatora jednak nie wynika. Można się na to powołać w reklamacji jeżeli operator uchybił przedstawienia tej informacji w odpowiednim terminie.

Ostatnia edycja:
Byrhtnoth napisał:
Jeżeli w ogóle przekształciła się w umowę na czas nieokreślony to jednomiesięczny okres wypowiedzenia.
Nie przeczę.
Kiedyś miałem informację. Miesiąc na czas określony. Trzy miesiące na czas nieokreślony

Odnośnie drake44
Jeżeli nawet miesiąc to bieg rozpoczyna z początkiem okresu rozliczeniowego.
Wnioskuję po wpisie że bieg rozpoczął się od 10 marca, jeżeli wypowiedzenie zostało odebrane.
Jeżeli nie zostało odebrane to od 10 kwietnia (domniemanie doręczenia 14 dni)

Powrót