Operator TV. Dziwne księgowanie wpłat. Windykacja

• Autor wątku Autor wątku emsiol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emsiol

Stały bywalec
Odpowiedzi
477
Jestem abonentem tej korporacji od ponad 3 lat.
Po podpisaniu umowy Vectra zmieniła mi nr konta w związku z dodaniem usług. 3 wpłaty poszły na niewłaściwy nr konta. Podobno przeksięgowane. Później płacone na bieżąco.W zeszłym roku pominąłem miesiąc wpłaty. W kwietniu zaczęły spływać wezwania do zapłaty. Niestety w tej firmie wezwania są bez nr zaległej fv. W maju musiałem wyjechać służbowo, więc również spóźniłem się z wpłatą.
Odpowiedziałem zapytaniem na wezwanie i dostaję sprzeczne informacje. Inna osoba - inna wersja. Okazuje się, że mam niedopłatę do faktury 12 zł i niezapłaconą fakturę za marzec. Wg konta bankowego wszystko jest uregulowane. Zatem zapłaciłem zaległość za maj, obecną za czerwiec. I nagle dostaje wezwanie na faktury za maj i czerwiec i wyłączoną usługę tv i net...
Próbuję wyjaśnić sytuację i dostaję informację, że obecna wpłata poszła na pokrycie najstarszej zaległości i wszystko co płacę idzie na spłatę zaległości (?!), więc moje numerowane wpłaty są o kant...
Sprawa została zgłoszona na windykacji ***. Ja próbując likwidować te śmieszne zadłużonko odbijam się od ściany, bo wpłaty bieżące są księgowane jako zaległości, których nie ma (mam potwierdzenia zapłaty)
Sytuacja jest o tyle kuriozalna, że oni sami nie wiedzą o co im chodzi. Otrzymałem zestaw faktur i wpłat i mam sam sobie dojść o co chodzi...

Mam pytanie. Czy takie przeksięgowywanie wpłat oznaczonych do konkretnej fv można księgować sobie dowolnie? Czy nie logiczniej byłoby wypisywać wezwanie na konkretny numer fv z danego okresu? Jak z nimi dalej postępować

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
emsiol napisał:
Czy takie przeksięgowywanie wpłat oznaczonych do konkretnej fv można księgować sobie dowolnie?

Jeżeli wpłata jest oznaczona np. "za 07/2019" albo "za fakturę 12345/19" to takiej wpłaty nie można przeksięgować na inne okresy. Aczkolwiek można z niej potrącić odsetki ale od tego i tylko tego okresu (jeżeli taka wpłata została dokonana po terminie). W takim wypadku może powstać malutka niespłacona część danego okresu i można od niej naliczać odsetki (choć te też będą minimalne ale jednak będą).

Jeżeli wpłata nie jest oznaczona to można ją przeksięgowywać. Przeksięgowywanie należy dokonywać na najstarszy niezapłacony okres (i jego odsetki).

Można pokusić się także o opinię, że jeżeli wpłata jest nieoznaczona, ale wysokość wpłaty dokładnie odpowiada wysokości zapłaty za jeden okres, to w sposób dorozumiany wpłacający chciał opłacić należność główną za jeden okres a nie za części innych okresów (czy odsetki z innych okresów). Innymi słowy, w takim wypadku wierzyciel może przeksięgować wpłatę tylko na inny, w całości niezapłacony okres (i odsetki z tego okresu), nie może jednak przeksięgować na częściowo spłacone już okresy (czy odsetki od tych okresów). Należy mieć jednak na uwadze, że słuszność tej opinii jest dyskusyjna.

Jeżeli masz zestawienie wpłat i faktur i wpłaty są oznaczone to łatwo można dojść, który okres jest niezapłacony. Obliczyć odsetki od tego okresu i spłacić zadłużenie. Jeżeli jakaś wpłata jest nieoznaczona to jest trochę więcej roboty.
Warto wysłać emaila z wyjaśnieniem, że wpłaty były oznaczone i że w takim wypadki nie ma możliwości przeksięgowywania wpłat i opisać sposób w jaki obliczyłeś zadłużenie.

Ostatnia edycja:
Dzięki za odpowiedź.
Skoro nie może to niech tego nie robi. Poprosiłem o nr faktury od której zaczęła się ta spirala nieporozumień i otrzymałem taką oto odpowiedź:

Szanowny Panie,

Dziękuję za kontakt z Sekcją Windykacji. Informuję, iż na dzień 03.07.2019r. na Pana koncie abonenckim widnieje zaległośc w kwocie 350,45 zł, która wynika z:

niedopłaty do faktury FVT/0194***/04/2019-S025/E w kwocie 12,67 zł
nieopłaconej faktury FVT/0193***/05/2019-S025/E w kwocie 168,89 zł
nieopłaconej faktury FVT/0191***/06/2019-S025/E w kwocie 168,89 zł.

Nadmieniam, iz ostatnia odnotowana wpłata miała miejsce 02.07.2019 r. na kwotę 337,78 zł i została rozliczona:

Faktura VAT za usługi tel.: FVT/0199***/02/2019-S025/E w kwocie 12,00 zł
Faktura VAT za usługi tel.: FVT/0199***/03/2019-S025/E w kwocie 168,89 zł
Nota odsetkowa: NOS/0132***/04/2019-S025/E w kwocie 0,67 zł
Faktura VAT za usługi tel.: FVT/0194***/04/2019-S025/E w kwocie 156,22 zł

Problem w tym, że faktury na których są niby zaległości mam odnotowane jako zapłacone. Kompletny misz masz

W związku z ogólnym bajzlem w firmie, której nazwę już przytaczałem sprawę przemilczałem. Sprawa została skierowana do ***. Jest plus ... Windykacja przedstawiła mi czarno na białym jakie faktury powodują zadłużenie. Przypominam, że *** nie potrafiła określić która konkretnie fv jest niezapłacona. Wysłano do mnie zestaw wymagalności/wpłat z 3 lat i sam mam sobie drążyć ...

Jednakże w wezwaniu do zapłaty mam ujęte fv, które wg historii bankowości elektronicznej mam opłacone :) Skoro mogę łatwo udowodnić wpłaty na faktury z wezwań, to czy mogę z windykacją delikatnie mówiąc użyć swej całej stanowczości i w niedługim czasie obrócić sprawę przeciwko ***?A przyjdzie mi to bardzo łatwo

moderacja

Czy mój tok rozumowania jest właściwy?

Sprawa niestety ciągnie się dalej. *** swoje, *** odpuściło. Teraz ***grozi wpisaniem do KRD i BIG. Złożyłem sprzeciw, odrzucając swoje zobowiązanie w całości.
Proszę o podpowiedź, co robimy jeśli jednak niesłusznie zamieszczą moje dane? Wiem, że KRD i BIG mają obowiązek wymazania osoby, jeśli wyślę potwierdzenie zapłaty za rzekomą zaległość.
Aczkolwiek mam bezbłędną historię kredytową. Spłacone od 2012 roku jakieś 600 tyś zł. (kredyty, pożyczki leasingi) Obecnie bez problemu otrzymałem kredyt inwestycyjny na 350 000 na 3 lata. Także zawsze wszystko sumiennie.
Cały czas się rozwijam, więc jeśli mnie zblokują będę miał problem. Pytanie tylko na jak długo...
Co grozi *** jeśli jednak mnie podadzą, a ja udowodnię im, że nie mają racji?Mam szansę na odszkodowanie?

moderacja

Halo, gdzie ci Bogowie od zadłużeń? Przecież temat nie powinien być zbyt skomplikowany?
Widzę moderacja działa jak należy. Zagwiazdkowane nawet niepełne info o ogólnopolskim operatorze Tv na Ve.... więc ktoś to ogląda

Powrót