opieka covidowa

• Autor wątku Autor wątku HanaSwiat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

HanaSwiat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
pracuje w niepublicznym przedszkolu specjalnym, ktore mimo lockdownu sa normalnie otwarte. Mam dwójke dzieci-w przedszkolu i w żłobku. Pracodawca twierdzi ze nie mogę iść na opieke covidowa w zwiazku zamknieciem przedszkoli i złobkow i ze powinnam napisanc wniosek o przyjecie dzieci do ich placowek. Czy jest to na zasadzie dobrowolnosci/ wyboru ze moge poslac dzieci ale w obawie przed covid nie musze i moge pojsc na opieke covidowa nad nimi. czy pracodawca moze mi zakazac pojcia na taka opieke? prosze o jakas podstawe zeby mu to uargumentowac.

Pracodawca się myli. W rozporządzeniu MEiN jest jasno napisane, że opieka jest organizowana na wniosek rodziców. Wniosek jest dobrowolny. Masz wybór.

Przepis prawny:
4. Dyrektor przedszkola lub szkoły podstawowej albo osoba kierująca inną formą wychowania przedszkolnego, na wniosek: (...)2) rodziców dzieci, którzy: (...) j) są zatrudnieni w formach opieki nad dziećmi w wieku do lat 3, (...) – ma obowiązek zorganizować zajęcia w przedszkolu, oddziale przedszkolnym w szkole podstawowej lub innej formie
wychowania przedszkolnego, do których uczęszczają te dzieci.

HanaSwiat napisał:
pracuje w niepublicznym przedszkolu specjalnym, ktore mimo lockdownu sa normalnie otwarte. Mam dwójke dzieci-w przedszkolu i w żłobku. Pracodawca twierdzi ze nie mogę iść na opieke covidowa w zwiazku zamknieciem przedszkoli i złobkow i ze powinnam napisanc wniosek o przyjecie dzieci do ich placowek. Czy jest to na zasadzie dobrowolnosci/ wyboru ze moge poslac dzieci ale w obawie przed covid nie musze i moge pojsc na opieke covidowa nad nimi. czy pracodawca moze mi zakazac pojcia na taka opieke? prosze o jakas podstawe zeby mu to uargumentowac.

czyli płacz ze się wszystko zamyka i ludzie tracą prace ale jak możesz normalnie funkcjonować i iść do pracy to szukasz powodu aby posiedzieć sobie w domu i jeszcze brać za to kasę ?

lutek900 napisał:
czyli płacz ze się wszystko zamyka i ludzie tracą prace ale jak możesz normalnie funkcjonować i iść do pracy to szukasz powodu aby posiedzieć sobie w domu i jeszcze brać za to kasę ?

Ma do tego pełne prawo by zostać z dziećmi w domu.

HanaSwiat napisał:
Czy jest to na zasadzie dobrowolnosci/ wyboru ze moge poslac dzieci ale w obawie przed covid nie musze i moge pojsc na opieke covidowa nad nimi. czy pracodawca moze mi zakazac pojcia na taka opieke? prosze o jakas podstawe zeby mu to uargumentowac.

Tak jak wspomniałam wcześniej, to jest dobrowolne. Opiekę organizuje się tylko na wniosek rodzica.
Pracodawca nie ma prawa zakazać Tobie pozostania w domu z dziećmi i skorzystania z dodatkowego zasiłku opiekuńczego.

Info z ZUS:
"Jeżeli rodzic nie skorzysta z opieki nad dziećmi zapewnionej przez żłobek, klub dziecięcy, dziennego opiekuna, przedszkole, oddział przedszkolny w szkole podstawowej i inną formę wychowania przedszkolnego lub przez szkołę, przysługuje mu dodatkowy zasiłek opiekuńczy. Natomiast jeśli rodzic skorzysta z opieki zapewnionej dzieciom przez taką placówkę, nie ma prawa do dodatkowego zasiłku opiekuńczego."
źródło: https://www.zus.pl/o-zus/aktualnosc...owy-zasilek-opiekunczy-od-9-listopada/2694352

Powrót