Opieka medyczna w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Lukasz Sz.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lukasz Sz.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam.Od listopada zeszłego roku pracuję w Niemczech.Moja żona od stycznia przebywa na zwolnieniu lekarskim w Polsce spowodowanym ciążą.Doszliśmy do wniosku że najlepiej by było gdyby przyjechała ona do mnie.Nie wiem jednak czy jeżeli jest ona zatrudniona w Polsce bezie ona objęta opieką medyczną przy moim niemieckim ubezpieczeniu a nie chcielibyśmy aby porzucała ona prace w Polsce ze względu na zasiłek chorobowy a potem macierzyński.Mamy już jedno dziecko i żonie będzie trudno samej z dwójką małych dzieci.Z góry dziekuję i liczę czyjąś odpowiedz

Nie wiem jednak czy jeżeli jest ona zatrudniona w Polsce bezie ona objęta opieką medyczną przy moim niemieckim ubezpieczeniu
nie będzie mogła podpiąć się pod twoje ubezpieczenie ,
dla niej ustawodawstwem właściwym będzie Polska

1. Gdzie płacimy składki ubezpieczeniowe oraz jakim regułom dotyczącym zabezpieczenia społecznego podlegamy?

Przepisy unijne zawierają zasady dotyczące ustalania ustawodawstwa właściwego, czyli ustalania, w jakim kraju jesteś ubezpieczony, jeśli pracujesz lub prowadzisz firmę w jednym lub wielu państwach UE, EOG lub Szwajcarii.
Zgodnie z tymi przepisami, podstawową zasadą dla ustalenia właściwego ustawodawstwa w dziedzinie ubezpieczeń jest zasada miejsca wykonywania pracy (lex loci laboris) – oznacza ona, że podlegasz ubezpieczeniu społecznemu i zdrowotnemu oraz płacisz składki do systemu ubezpieczeń w państwie, w którym pracujesz.

http://www.mpips.gov.pl/koordynacja...ia-spolecznego/unia-europejska/ustawodawstwo/

Podstawowym warunkiem objęcia członków Państwa rodziny ubezpieczeniem rodzinnym według przepisów prawa niemieckiego jest fakt, iż nie posiadają oni własnego tytułu do ubezpieczenia w Niemczech lub w Polsce (np. praca, emerytura lub renta) oraz zamieszkują zwyczajowo na terenie Republiki Federalnej Niemiec.
http://www.aok.pl/ubezpieczenie-rodzinne-w-niemczech-320.php

tutaj po urodzeniu tez otrzymałaby Elterngeld, ale musiałaby mieć niemieckie ubezpieczenie
Elterngeld zależny jest od dochodu netto osiąganego przez ostatni rok(może być dochód z Polski ) minimum 300€ otrzymałaby na pewno jak każdy kto urodził i mieszka na terenie Niemiec

Ostatnia edycja:
Czyli nie wiem co teraz mamy zrobić.Czy ma się zwolnić i przyjechać do mnie czy przyjechać po urodzeniu.Kiedy będą większe korzyści.Bo opcja urodzenia w niemczech bez ubezpieczenia w Niemczech pewnie nie wchodzi w grę?

może po urodzeniu przyjechać bo przed urodzeniem nic jej nie przysługuje tutaj ,tylko potem musiałby sie zwolnic i podpiąć pod twoje ubezpieczenie ..Elterngeld wypłacają przez 12 miesięcy, ale nadpłacają tylko do 3 miesięcy wstecz od daty złożenia wniosku

Bo opcja urodzenia w niemczech bez ubezpieczenia w Niemczech pewnie nie wchodzi w grę?

no chyba nie ,nie wiem cz polskie pokryje taka sume,o to pytajcie w Polsce , może mogłaby przenieść ubezpieczenie do Niemiec (Formularz E 112 )

Ostatnia edycja:
Powrót