Opieka nad chorym dzieckiem

• Autor wątku Autor wątku Ana-77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ana-77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Dzień dobry,

mam następujące pytanie. W piątek dziecko zachorowało, było u lekarza, gdzie stwierdzono chorobę wirusową. Otrzymałam na piątek opiekę nad chorym dzieckiem. Lekarz stwierdził, że gdyby coś się działo, to zaprasza na kontrolę w poniedziałek, ale jest dobrej myśli i powinno do poniedziałku przejść. W sobotę u dziecka pojawiły się objawy sugerujące chorobę zakaźną. W czy problem? Od poniedziałku zaczynam planowany urlop. Czy w związku z tym muszę sprawować opiekę nad chorym dzieckiem będąc na urlopie, czy też mogę prosić w poniedziałek u lekarza o zwolnienie od soboty, jako kontynuacja zwolnienia lekarskiego z piątku. Dziecko nie zachorowało w dniu rozpoczęcia urlopu tylko przed rozpoczęciem i taki urlop nie będzie wypoczynkiem.

zwolnienie lekarskie na dziecko nie przerywa urlopu wypoczynkowego

Dziękuję za odpowiedź Pani Agnieszko. Nie byłam pewna, czy umieścić pytanie w tym dziale, czy w prawie pracy.

Czyli nie ma możliwości przesunięcia zaplanowanego urlopu jeśli dziecko zachoruje przed jego rozpoczęciem? Dobrze to rozumiem? Czy można np. próbować porozumieć się z pracodawcą, czy nie ma to sensu?

jeżeli urlop został udzielony to tylko zgoda pracodawcy na jego przesunięcie

Urlop jest wg planu urlopowego ustalanego na początku każdego roku kalendarzowego.

Powrót