Opieka nad dzieckiem podczas pobytu w szpitalu

• Autor wątku Autor wątku karina1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karina1985

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Jestem samotną matką w dziewiątym miesiącu ciąży lada chwila mogę trafić do szpitala. Jestem na warunkach socjalnych i ubezpieczona w AOK. Mam syna 6 i poł roku który właśnie rozpoczął 1 klasę w szkole. Mam pytanie czy przysługuje mi prawo do niańki za którą zapłaci krankenkasse ? Co mam zrobić z dzieckiem podczas pobytu w szpitalu kto będzie go odprowadzał do szkoły i z nim przebywał przez ten czas. Istnieje jakaś pomoc socjalna? Proszę o odpowiedz.

Ciekawy temat. Ktoś wie? Bo jestem zainteresowana, znam podobną sytuację ,tylko że samotna matka studiująca samotnie jest w drugiej ciąży i nie ma nikogo ,kto mógłby się zająć dzieckiem 3 latka ,gdy ona pojedzie rodzić.

Hej, ciekawam, jak to się dzieje, że jeszcze ciężarne, a już samotne matki:( Smutne to. Wiem, że z AOK przysługuje niania na ten czas, a dokładniej można ja wziąc już przed porodem i moze przychodzić przez max. 52 tygodnie. Wystarczy złożyć wniosek w AOK. Troch późno się Pani za to zabiera, bo może Pani urodzić niechcący przed rozpatrzeniem wniosku. Ale za tą nianię owa mama musi zapłacić dziennie najmniej 5 a najwięcej 10 E. Być może, że korzystającym z socjalu pokryje to JC.

AOK to Krankenkasse. Pewnie należy Pani do innej, ale to tam musi się Pani o taką pomoc zwrócić.

Powrót