Opieka nad dzieckiem

• Autor wątku Autor wątku podlygracz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

podlygracz

Użytkownik
Odpowiedzi
126
Witam, otóż w związku z chorobą mojego dziecka i koniecznością opieki nad nim otrzymałem od lekarza pediatry trzy dni opieki nad dzieckiem. Gdy je przyniosłem do pracodawcy usłyszałem, iż wynagrodzenie za ten okres zostanie mi wypłacony przez ZUS.
W mojej opinii wynagrodzenie za ten okres wypłaca pracodawca i to jemu to świadczenie zostaje zwrócone przez ZUS.
Mój pracodawca zatrudnia mniej niż 20 osób.
Bardzo bym prosił o potwierdzenie jedne lub drugiej wersji ze wskazaniem podstawy prawnej.
Dzięki za wszelka pomoc.

[cytat="podlygracz":27kh52og]
W mojej opinii wynagrodzenie za ten okres wypłaca pracodawca i to jemu to świadczenie zostaje zwrócone przez ZUS.
Mój pracodawca zatrudnia mniej niż 20 osób.[/cytat:27kh52og]
Bardzo błędna opinia, zasiłek opiekuńczy z ubezpieczenia chorobowego (80% wynagrodzenia) wypłaci ZUS.
Patrz - ustawa z 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych w razie choroby i macierzyństwa (DzU z 2005 r. nr 31, poz. 267 ze zm.).

no nie tak "bardzo" - gdyż przy zatrudnieniu powyżej 20 jest tak jak napisałem :). Bardzo dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

Bardzo błędna, gdyż podał Pan, że chodzi o przypadek, gdy zatrudnienie wynosi mniej niż 20 osób i taką sytuację rozpatrywaliśmy.

No dobrze bardzo błędna, Bardzo przepraszam. Postaram się w przyszłości być mniej bardzo błędnym. Pozdrawiam.

Powrót