Opieka wytchnieniowa, a Asystent osoby niepełnosprawnej. Czy można korzystać razem?

• Autor wątku Autor wątku raventes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

raventes

Użytkownik
Odpowiedzi
108
Witam serdecznie.

Nie wiem czy ktokolwiek z Was będzie mógł udzielić mi informacji, ale jak nie Wy to nikt. Mianowicie proszę mi powiedzieć, czy można jednocześnie korzystać z Opieki Wytchnieniowej, oraz z Asystenta Osoby Niepełnosprawnej> Oczywiście instytucje typu MOPS, GOPS twierdzą, że nie, lecz biorąc pod uwagę jak one działają taka odpowiedź mnie nie dziwi. Proszę o udzielenie odpowiedzi na moje pytanie, gdyż jest to niezwykle ważna dla mnie kwestia ( sam jestem osobą niepełnosprawną ).

Choć teoretycznie nie ma zapisów mówiących o niemożności korzystania z obu programów jednocześnie to Adresaci tych programów są różni:

Asystent osoby niepełnosprawnej Program adresowany jest do dzieci do 16 roku życia z orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami: konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji oraz do osób niepełnosprawnych posiadających orzeczenie o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, zgodnie z ustawą z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych albo orzeczenie równoważne do wyżej wymienionego, które wymagają usługi asystenta w wykonywaniu codziennych czynności oraz funkcjonowaniu w życiu społecznym, zwanych dalej „uczestnikami Programu”.

Opieka wytchnieniowa Program adresowany jest do członków rodzin lub opiekunów sprawujących bezpośrednią opiekę nad dziećmi z orzeczeniem o niepełnosprawności lub osobami posiadającymi orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności, zgodnie z ustawą z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych albo orzeczenie równoważne do wyżej wymienionego ), które wymagają usługi opieki wytchnieniowej, zwanych dalej „uczestnikami Programu”.

Dziękuję za odpowiedź. Dodam tylko, że Program: Asystent osoby niepełnosprawnej adresowany jest nie tylko do dzieci do 16 roku życia, ale i do osób niepełnosprawnych posiadających orzeczenie o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, zgodnie z ustawą z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych albo orzeczenie równoważne do wyżej wymienionych, które wymagają pomocy asystenta w wykonywaniu codziennych czynności oraz funkcjonowaniu w życiu społecznym.

Pisząc swój post chciałbym uzyskać informacje, czy, a jeśli tak to na jakiej podstawie np. kierownik GOPS-u, czy MOPS-u może odmówić skorzystania opiekunowi osoby niepełnosprawnej, lub osobie niepełnosprawnej z programu skoro ta korzystała już z 1 z tych programów w danym roku ? Rozumiem, że nie jest to uregulowane prawnie, i to zależy wyłącznie od dobrej woli kierownika danej instytucji?

Powrót