Opiekun prawny jak zostać?

• Autor wątku Autor wątku knapik3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

knapik3

Użytkownik
Odpowiedzi
136
Witam ukończyłem szkołe opiekun medyczny( nigdy nie karany i mam doświadczenie ) i chciałbym zostać opiekunem prawnym nad osobą starsza ubezwłasnowolnioną czy musze składać jakiś wniosek do sądu jako kandydat czy jak to wyglada żeby przydzielili mi osobę starszą aby podejmował za nią decyzje prawne ??? pozdrawiam

knapik3 napisał:
Witam ukończyłem szkołe opiekun medyczny( nigdy nie karany i mam doświadczenie ) i chciałbym zostać opiekunem prawnym nad osobą starsza ubezwłasnowolnioną czy musze składać jakiś wniosek do sądu jako kandydat czy jak to wyglada żeby przydzielili mi osobę starszą aby podejmował za nią decyzje prawne ???
Sprawami zmiany czy wyznaczenia opiekuna zajmuje się sąd rejonowy właściwy ze względu na miejsce zamieszkania podopiecznego. Pan może złożyć pismo, że wg Pana wiedzy wymagana jest zmiana dotychczasowego opiekuna z określonych powodów i zaproponować swoją kandydaturę. Sąd poszukuje opiekuna raczej wśród osób najbliższych jeżeli jest to możliwe, potem sięga do innych możliwości.

czyli liczą się znajomości jak mam znajomego w sądzie to mm wieksze szanse ,a można złożyć wniosek że się chce być opiekunem prawnym i w jakim wydziale sądu to zrobić???

knapik3 napisał:
a można złożyć wniosek że się chce być opiekunem prawnym i w jakim wydziale sądu to zrobić???
Można złożyć takie pismo, wydział rodzinny i opiekuńczy. Na skutek takiego pisma sąd może wszcząć sprawę z urzędu. Pismo powinno zawierać uzasadnienie co sytuacji podopiecznego i o osobie, która chciałaby zostać lub przejąć obowiązki dotychczasowego opiekuna. Jeżeli osoba, o której Pan pisze ma opiekuna, wykonuje on prawidłowo swoje obowiązki i ma nadal możliwość je wykonywać to sąd opiekuna nie zmieni - musi mieć do tego wyraźne podstawy.

Powrót