opiekun prawny

• Autor wątku Autor wątku ona_06
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ona_06

Użytkownik
Odpowiedzi
236
W jaki sposób można ustanowić prawnego opiekuna dziecka? Chodzi mi o mojego partnera. Ojciec dziecka w ogóle się nim nie interesuje. (mam rozwód) Syn traktuje mojego partnera jako ojca.
Czy, żeby to przeprowadzić trzeba mieć ślub? Czy trzeba pierw ograniczyć, bądź odebrać prawa rodzicielskie (sprawa złożona w sądzie).
Proszę o podpowiedź

Na razie większe prawa ma biologiczny ojciec i tak zawsze będzie jeśli nie weźmiecie ślubu i nowy partner nie wystąpi o przysposobienie.

Mamy zamiar wziąć ślub. A do kogo występuje się o przysposobienie?

[cytat:2l6amd0n]
A do kogo występuje się o przysposobienie?
[/cytat:2l6amd0n]
Trzeba złożyć wniosek w tej sprawie do sądu opiekuńczego.

Dzięki za info.
Moj syn 13 lat nazywa mojego partnera ojcem-wreszcie to on go kocha i dba o dziecko. A może wiesz jak można w tej sytuacji zmienić synkowi nazwisko? Stanowimy zgraną kochającą się rodzinkę, mamy zamiar mieć jeszcze dziecko, syn to popiera i dobrze byłoby, żeby cała rodzina nosiła jedno nazwisko...

[cytat:94n3rnck]
żeby cała rodzina nosiła jedno nazwisko...
[/cytat:94n3rnck]
Jest to możliwe, ale za zgodą ojca biologicznego. (mowa o zmianie nazwiska dziecka z poprzedniego związku)

Nie zgodzi się, widuję go tylko w sądzie i nie raz mi powiedział, że wykończy mnie psychicznie i będzie robił na złość.
A jeśli zostaną mu odebrane prawa rodzicielskie, to też będzie potrzebna jego zgoda? A ile lat musi mieć dziecko, żeby samo mogła zmienić sobie nazwisko? (Syn tego chce)

Powrót