opiekunka do dziecka a podatek

• Autor wątku Autor wątku skwierek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skwierek

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Witam,
Chce legalnie zatrudnić opiekunkę do dziecka, jednak nie mam działalności gospodarczej, ani zarejestrowanego gospodarstwa domowego, poza tym opiekunka nie jest studentką i również nie prowadzi działalności gospodarczej! czy w takiej sytuacji mogę z nią podpisać umowę cywilno-prawną ? z jakimi kosztami to się wiąże? jaki podatek? kto płaci ja czy opiekunka? w jakim picie? i co z ZUSem?
Będę wdzięczna za pomoc!

Nie tyle możesz, co musisz. I to o ile praca wykonywana przez opiekunkę nie nosi znamion umowy o pracę.

Składki obliczasz i odprowadzasz Ty, podobnie podatek oraz deklaracje ZUSowskie i podatkowe.

Muszę nie muszę, jak dobrze wiemy znaczna większość opiekunek pracuje na czarno. Ja jednak chce aby była zatrudniona legalnie.
Tylko z tego co wiem mam dwie możliwości zatrudnić na umowę zlecenie lub na umowę o dzieło (chociaż nie bardzo wiem jakby musiała być sformułowana aby była dziełem wykonana przez nią praca) i tak jeśli zatrudnię na umowę zlecenie muszę opłacić 19% podatku, jaki PIT muszę wypełnić, czy robi się to miesięcznie czy rocznie co z kosztami uzyskania przychodu i od czego zacząć jeśli chodzi o ZUS?
Natomiast jeśli chodzi o umowę o dzieło to nie ma składek zusowskich, ale nie wiem czy dwie osoby fizyczne mogą podpisać taka umowę i znowu pytanie co do PITów i szczegółów rozliczeń?

Powrót