Opieszałość komornika?

• Autor wątku Autor wątku pitutto
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pitutto

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Od wielu lat pobierałem alimenty z funduszu, gdyż ojciec był nieściągalny.
Sprawa została założona dawno temu przez moją mamę, a mój wkłada po 18tym roku życia ograniczał się do chodzenia co roku po zaświadczenie o nieściągalności. Obowiązek alimentacyjny minął z końcem stycznia, poszedłem więc komornika złożyć odpowiednie oświadczenie.

Ok 2-3 lat temu komornik przekazał nam adres ojca który ustalił. Wczoraj czekając na przyjęcie z ciekawości wpisałem jego dane w google, i znalazłem firmę zarejestrowaną na jego nazwisko i ten adres.
Z racji tego ze pani asesor stwierdziła ze nic z tym nie mogą zrobić bo ZUS im odpowiada ze on ZUS'u nie płaci, zapytałem czy mogę dostać wszystkie akta sprawy żeby zobaczyć co ustalili to może sam do czegoś dotrę.

Pani asesor strasznie mnie zbywała że wcale mi to nie potrzebne. Od słowa do słowa dowiedziałem się że mój komornik nawet nie raczył przejechać się pod ten adres który ustalił.

I tu moje pytanie: Czy komornik nie ma obowiązku chociaż raz się tam pojawić? Pani asesor twierdzi ze skoro nie odbiera korespondencji to znaczy ze tam nie mieszka. To jest chyba trochę nie poważne, przez kilka lat nikt nie sprawdził czy tam faktycznie jest.

Adres jest w innym mieście, ale szczerze mówiąc gdybym wiedział to bym się sam tam przejechał z ciekawości, z tym że od poczatku sprawy ufałem że komornik robi wszystko co może.

Komornik działa na wniosek, co ty zrobiłes w swojej sprawie?

Złożony jest wniosek o egzekucje w 2000r. Ponawiany co roku.
Co to znaczy "co ja zrobiłem"?
Mam składać osobne wnioski o to żeby wysłał pismo do ZUS'u? O to żeby wysłał pismo do skarbówki? O to żeby się tam przejechał? To chyba rzeczy podpadające pod egzekucje.

Moje pytanie to: czy nie ma jakiegoś obowiązku czynności terenowych po poznaniu adresu.

Tak, wnioski o zajęcie składników majątku.
pitutto napisał:
czy nie ma jakiegoś obowiązku czynności terenowych po poznaniu adresu.
Nie ma, należy jak wyżej złożyć wniosek o zajęcie ruchomości

1. We wniosku o wszczęcie egzekucji podaje się należności i wymienia ze wnosi się w wszczęcie egzekucji z: rachunków, nieruchomości, ruchomości itd oraz że wnosi się o poszukiwanie majątku dłużnika.

Jak napisałem wcześniej: wniosek jest złożony 16 lat temu, ponawiany co roku.

Nie znam się na tym ale nie sadzę że składa się osobny wniosek powtarzając to o co się już wnosiło.

2. Komornik 'ustalił' adres, z tym że ojciec korespondencji nie odbiera i komornik rozkłada ręce - czyli tak faktycznie to nic nie ustalił bo nie było go tam fizycznie zweryfikować tą informacje.

Komornik to nie detektyw. Jedyny obowiązek jaki ma, to co pół roku wykonać zapytania do urzędów, reszta jest w twoich rękach. Zainteresowałeś się swoją sprawą, zacząłeś zadawać pytania, to już pierwszy krok. Teraz zamiast pisać bo ja myślałem, bo mi się wydaje, bo moim zdaniem, bo ja nie sądzę, posłuchaj rady przedmówcy i złóż odpowiedni wniosek do komornika. Sprawdź przede wszystkim, czy nieodebrane listy nie wracają do komornika z adnotacją listonosza "osoba taka nie mieszka pod wskazanym adresem". Czynności terenowe z urzędu w przeciętnej kancelarii, przyjmującej 3 tyś postępowań rocznie nie są możliwe, chyba że komornik ma sanie mikołaja, albo wehikuł czasu. Dlatego jeździ na wniosek.

Powrót