opinia biegłego a umorzenie postępowania

• Autor wątku Autor wątku dementii
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dementii

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 724
witam,
Mam opinię biegłego sądowego sporządzaną w postępowaniu przygotowawczym. Następnie po jej sporządzeniu umorzono postępowanie w skutek braku znamion czynu zabronionego. Po wyczerpaniu procedury i zażaleniu się pokrzywdzonego, wniósł on akt oskarżenia z art.55kpk

I teraz pytanie czy ta opinia biegłego z umorzonego postępowania przygot. ma walor jedynie opinii prywatnej czy też nie?
--
dementii

Jesli ta opinia została sporządzona na żądanie organu procesowego, to wg. mnie nie jest opinią prywatną.

opinia biegłego sądowego, została sporządzona na skutek uchylenia przez sąd postanowienia o umorzeniu postępowania przez prokuratora.

Czyli wg. Ciebie atmosphere nawet jak tamto post. przygotowawcze umorzono , a pokrzywdzony wniósł akt osk. z art. 55 kpk, to należy to traktować jako kontynuację postępowania i taka opinia ma walor opinii sądowej, czy też Sąd się odwoła jedynie do tamtego postępowania przygotowawczego w zakresie wykorzystania opinii biegłego sądowego.
Przyznam ,że mam wątpliwości jak to interpretować.
--
dementii

>nawet jak tamto post. przygotowawcze umorzono , a pokrzywdzony wniósł akt osk. z art. 55 kpk, to należy to traktować jako kontynuację postępowania i taka opinia ma walor opinii sądowej,

Właśnie tak.
To samo dotyczy świadków przesłuchanych w toku postępowania.

thx. za odpowiedzi.
--
dementii

Powrót