opinia uzupełniająca biegłego- odwoływać się?

• Autor wątku Autor wątku EmSayXYZ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
EmSayXYZ

EmSayXYZ

Użytkownik
Odpowiedzi
397
Witam,

Sprawa toczy się od drugi rok, ZUS 10.11.2020 nie przyznał mi świadczenia rehabilitacyjnego, komisja też, odwołałem się do sądu, biegły przeprowadził badanie dopiero w grudniu 2021, czyli już po terminie w którym mogłoby kończyć się ewentualne świadczenie przyznane mi na maksymalny okres 1 roku.

Biegły w swojej opinii stwierdził, ze podczas badania wyglądałem na zdrowego, natomiast dokumentacja wskazuje jasno, że należało przyznać świadczenie rehabilitacyjne na okres od dwóch do czterech miesięcy.

Złożyłem zarzut do tej opinii o treści:

Niniejszym działając w imieniu własnym w odpowiedzi na otrzymane w dniu 1X.02.2022 wezwanie z Sądu z dnia 1X.02.2022 zobowiązujące do zgłoszenia zarzutów do opinii biegłego sądowego specjalisty z zakresu psychiatrii, Lek. X X, wnoszę o zobowiązanie biegłego do sporządzenia opinii uzupełniającej, w której szczegółowo i po kolei odniesie się do zarzutów wyrażonych w treści uzasadnienia niniejszego pisma.

Uzasadnienie

W treści opinii czytamy, że na podstawie dokumentacji medycznej oraz badania dokonanego 0X.12.2021 roku Pan Lekarz X X stwierdza, że :

lekarz orzecznik ZUS, który stwierdził w dniu 0X.11.2020 r. brak okoliczności uzasadniających ustalenie uprawnień do świadczeń rehabilitacyjnych nie miał racji;
Komisja lekarska ZUS, która 2X.11.2020 r również nie przyznała rehabilitacji nie miała racji;
że nadal byłem niezdolny do pracy a ewentualne dalsze leczenie lub rehabilitacja lecznicza rokowały odzyskanie przeze mnie zdolności do pracy;
zachodziła podstawa przyznania świadczeń rehabilitacyjny na okres 2-4 miesięcy.

Uważam, że opinia ta jest niewyczerpująca a więc w rezultacie błędna. Według mnie gdyby opinia ta została sporządzona w okolicach terminu badania przez lekarzy ZUS i dotyczyła okresu przyszłego mogłaby ewentualnie w tamtym czasie nosić znamiona prawidłowej. Natomiast badanie przez biegłego odbyło się 0X.12.2021 r., a więc już po okresie, do którego może być przyznane świadczenie rehabilitacyjne w maksymalnej długości jednego roku ( a więc w moim przypadku do 0X.10.2021 r.).

Tak więc, mając na uwadze historię mojej choroby, w tym dokumentację dołączoną do akt sprawy, stwierdzam, że opinia ta jest szczątkowa, zawiera istotne luki, jest nieprzekonująca i niekompletna.

Opinia jest niespójna, występują w niej elementy, które przeczą wyprowadzonemu wnioskowi końcowemu, a mimo to biegły nie odnosi się do tych kwestii. Pan X X sam zamieścił w opinii informację, że nadal jestem regularnie leczony w PZP u swojego lekarza. Czemu opinia, więc się kończy na nieokreślonym dokładnie okresie od 2 do 4 miesięcy, skoro dokumentacja sięga dużo dalej? Dokumentacja dołączona do akt sprawy sięga do 1X.08.2021, wynika z niej jasno, że do tego momentu mój stan się nie poprawił, a wręcz pogorszył.

Na czym polegała poprawa mojego stanu zdrowia i kiedy miała ona miejsce skoro zdaniem biegłego zachodziła podstawa do przyznania mi świadczenia rehabilitacyjnego na maksymalnie 4 miesiące?

Czemu termin nie jest dokładnie określony i zostawia wiele pola do interpretacji?

Opinia przeczy zasadom logicznego myślenia, doświadczenia życiowego i wiedzy powszechnej.

Mając powyższe na uwadze wnoszę jak we wstępie.

Biegły wydał opinię uzupełniającą o treści:

Całkowicie popieram swoją opinię [...] Jest krótka i bardzo konkretna. Co do uwag ZUS i odwołującego uważam, że nie zasługują na uwagę [...]
ODWOŁUJĄCY NIE ROZUMIE, ŻE OPINIA JEST DLA NIEGO KORZYSTNA. Bo samo badanie odbyło się rok po całym zdarzeniu i odwołujący się był w dobrym stanie psychicznym i nie wymagał już żadnej rehabilitacji. BIEGŁY NIE MÓGŁ OCENIĆ OBIEKTYWNIE JEGO STANU ZDROWIA ROK TEMU, DLATEGO POSTĄPIŁ W TEN SPOSÓB KTÓRY W KAŻDYM ZAWODZIE JEST PRZYJĘTY[...]

Zastanawiają mnie fragmenty pogrubione przeze mnie. Czy ta opinia jest naprawdę dla mnie korzystna? Nie rozumiem co ma oznaczać sformułowanie, że biegły postąpił w sposób który w każdym zawodzie jest przyjęty.

Czy naprawdę nie mógł stwierdzić, że dokumentacja wskazuje, że nalezy mi się świadczenie na rok? Właśnie o to walczę, więc pytania czy powinienem się odwoływać także od tej opinii?

Prosze o pomoc i pozdrawiam.

Powrót