opłata dla komornika

• Autor wątku Autor wątku aneta29
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aneta29

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Zwracam sie z prośbą o pomoc.Dostałam zawiadomienie o zajęciu rachunku bankowego przez komornika gdzie według nakazu zapłaty należności wynosiły:
należnośc główna 224,87
odsetki: 19,54
koszty procesu 90,00
koszty zastępsta w egzekucji 30,00
opłata egzekucyjna 148,73
wydatki gotówkowe 13,25
cała ta kwota została przekazana na rachunek komornika jednak w postanowieniu o zakończeniu sprawy każe on mi jeszcze dopłacić doręczenie korespondencji 47,45 oraz opłate stosunkową 154,04zł.
Czy opłata egzekucyjna nie jest opłatą dla komornika?Bardzo proszę o pomoc w wyjaśnieniu sprawy.

Czy opłata egzekucyjna nie jest opłatą dla komornika?
To opłata stosunkowa należna komornikowi (jego wynagrodzenie). Jej wysokość jest określona w art.49 ust. 1 i zalezy w jaki sposób roszczenie zostało wyegzekwowane.

Ale skoro opłata egzekucyjna(jak rozumiem wynagrodzenie komornika)zostało wpłacone to czemu on każe drugi raz płacic za to samo?Roszczenie zostało wyegzekwowane z rachunku bankowego.

Roszczenie zostało wyegzekwowane z rachunku bankowego.
Więc opłata stosunkowa wynosi 8% - nie mniej niż 1/20 przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego. Skontaktuj się z komornikiem. To też człowiek, ma prawo się pomylić. Policzył 1/10 a to bład.

No tak ale moje pytanie dotyczy tego czy jeżeli w postępowaniu które prowadził z zajęcia rachunku bankowego wskazana została opłata egzekucyjna w wysokości 148,73 i została ona wpłacona,może on na postanowieniu o zakończeniu sprawy wskazać do zapłaty jeszcze opłatę stosunkową 154,04?Czy może ta opłata egzekucyjna dotyczyła czegoś innego.Z komornikiem sie kontaktowałam ale sam nie dokońca potrafił mi to wytłumaczyć.

Wiem że przysługje mi prawo do złożenia skargi na czynności komornika czy składając taka skargę ponosze jakieś opłaty z tego tytułu?

Dziękuję za pomoc choć i tak pewnie marne mam szanse z nimi i tak się nie wygra.

Podrepcz do kancelarii. Rozmawiaj z komornikiem lub pracownikiem. Na spokojnie. Pokaż postanowienia. Nalezy sprawę wyjaśnić. Być może to inne koszty. Tu bez glądu w akta trudno cokolwiek doradzić.

Powrót