opłata egzekuzyjna komornika ?

• Autor wątku Autor wątku sebol78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sebol78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry mam pytanko odnośnie kosztów egzekucyjnych od sprawy komorniczej. Miałem pożyczkę w banku ale z powodu problemów finansowych jej nie spłaciłem zapadł wyrok i sprawa została skierowana do komornika. Jak znalazłem nową pracę to zamieszkałem w internacie pracowniczym i tam też zostałem zameldowany na okres czasowy sprawe przejął komornik z tej miejscowości i zaczął zabierać z mojego uposażenia 50 % procent moich zarobków oczywiście wszystkie pieniądze które mi zabierał w pierwszej kolejności szły na pokrycie opłaty egzekucyjnej potem kosztów procesu a dopiero potem na pokrycie należności głównej dla banku.W tym czasie kiedy pracowałem w tej miejscowości spłaciłem całą opłatę egzekucyjną i koszty procesu plus ze 3 zajęcia na poczet kosztów głównych. Po 6 miesiącach minął mi okres czasowego zameldowania i ten komornik stwierdził w piśmie że nie jest władny dalszym czynnościom komorniczym i przekazał sprawę komornikowi w miejscowości gdzie posiadam stałe zameldowanie !!! A ten w piśmie które mi wysłał ponownie wyliczył mi koszty sądowe i ponownie opłatę egzekucyjną !!!
Tak się składa że całe zadłużenie już spłaciłem ale chciałbym się dowiedzieć czy to odbyło się wszystko ok ze stony komornika bo kiedy byłem u niego i chciałem się dowiedzieć to mnie nawet nie przyjął !

czy to jest normalne ze od sprawy kiedy komornik komornikowi sam przekazuje z prawe z jakis tam powodów musze zaplacic !
koszty procesu 192, 70 zł x 2
opłatę egzekucyjną 1921, 09 zł x2

więc tak:
- to nie komornik zabiera ci pieniądze z wynagrodzenia, tylko wierzyciel, bo ma wyrok sądu, pracodawca musi je przekazywać, a komornik jedynie "pośredniczy" - oczywiście za wynagrodzeniem. kwota: 50% zarobków netto, powyżej kwoty wolnej od potrąceń
- generalnie sprawą zajmuje się ten komornik w którego rewirze przebywasz, meldunek nie ma tu nic do rzeczy
- nie da się w pierwszej kolejności pokrywać opłaty komorniczej (to nie to samo co koszty) a potem należności wierzyciela - pokrywa się ją PROPORCJONALNIE do wyegzekwowanych kwot. przykład: komornik ściąga od ciebie 100zł, co robi? 1 - bierze 15% opłaty (nie może mniej ani więcej, ani w ogóle),2 pokrywa koszty (jeśli są, a mogły być, np za zapytania do urzędów),3 resztę przekazuje na należność - tu tęż kolejność reguluje ustawa: po pierwsze koszty sądowe, potem odsetki, a na samiutkim końcu kwota główna. niesprawiedliwe??? może, ale tak mówi ustawa
- komornik przekazując sprawę rozlicza koszty, a ten co przejął nie nalicza ich od nowa tylko w sumie z poprzednim
- na koszty sądowe komornik żadnego wpływu nie ma
- pamiętaj, na każdą czynność komornika, w tym na postanowienie o kosztach, służy ci skarga
pzdr

Powrót