Opłata na radę słuchaczy - PILNE!

• Autor wątku Autor wątku lithium573
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lithium573

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Chodzę do wieczorowego, publicznego LO dla dorosłych i moje pytanie jest takie, czy ta szkoła może pobierać obowiązkowo od każdego opłatę na radę słuchaczy? Za I klasę trzeba płacić 180 zł, II klasę 170, za III klasę 160 zł. Jeżeli ktoś nie zapłaci nie dostaje indeksu i świadectwa ukończenia szkoły. Mi się wydaje, źe to jest bezprawne, ponieważ to jest szkoła publiczna i na jej utrzymanie idą pieniądze ze starostwa... Czy ta szkoła może tak wymuszać takie opłaty?

Raczej organowi prowadzącemu szkołę.

Spróbuje najpierw do kuratorium

Powrót do tematu. Zgłosiłem to do kuratorium i zrobili wizytację w szkole. Dyrektor jest na tyle bezczelny, że w żywe oczy nakłamał wizytatorom. Nagadał, że jak nie płacą uczniowie na radę słuchaczy to są wydawane świadectwa i indeksy co jest całkowitą brednią. W papierach wszystko ładnie, pięknie jest, bo każą podpisać się w księdze ścisłego zarachowania, że niby jest wydane. A durni ludzie podpisują się. Ja również podpisałem się. Niedawno nawet sama klasa została poinformowana, że nie wydadzą świadectwa dopóki nie wpłaci się całości na radę słuchaczy i zakładam również, że będzie tak samo ze świadectwami. Co robić dalej?

Kodeks karny mówi:
Art. 276. Kto niszczy, uszkadza, czyni bezużytecznym, ukrywa lub usuwa dokument, którym nie ma prawa wyłącznie rozporządzać, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

To czyli jak nie dostane świadectwa i indeksu to zgłosić na policję?

A nie mówiłem? Organ Prowadzący, bo ten może kontraktować finanse i od razu wyjdzie skąd Dyrektor m kasę. Kuratorium to cieniasy, dużo gadają a niewiele mogą. Oczywiście, że Dyrektor mówił im co chciał, bo doskonale wie, że Kurator nie może kontrolować jego finansów. Sory taki mamy system.

Mi się coś wydaje, że organ prowadzący doskonale o tym wie

A durni ludzie podpisują się. Ja również podpisałem się.

Dobrze rozumiem, że podpisałeś odbiór świadectwa, którego nie otrzymałeś?

Po co to zrobiłeś?

Powrót