opłata od pozwu a wniosek o zwolnienie z kosztów

• Autor wątku Autor wątku pieszo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pieszo

Użytkownik
Odpowiedzi
99
Wnosząc pozew, muszę go opłacić - jednocześnie mam prawo zawnioskować o zwolnienie z kosztów wniesienia opłaty od pozwu. Czy aby uniemożliwić oddalenie powództwa ze względu na nieopłacenie pozwu (gdy załączę do pozwu wniosek o zwolnienie z opłaty), muszę jednak najpierw opłacić pozew a potem złożyć taki wniosek? Czy mogę wnieść pozew nieopłacony od razu z tym wnioskiem, bez ryzyka oddalenia powództwa ze względu na brak wniesienia opłaty od pozwu?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozew nieopłacony podlega odrzuceniu, a nie oddaleniu. Jeżeli chcesz być zwolniony z kosztów, składasz pozew bez opłaty, wnioskujesz jednocześnie o zwolnienie z kosztów. Jeżeli sąd przychyli się do wniosku,, będzie procedował dalej. Jeżeli oddali Twój wniosek o zwolnienie, otrzymasz wezwanie do uiszczenia opłaty.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Czy wobec tego pozew nieopłacony, a zawierający jedynie wniosek o zwolnienie z kosztów, może zostać odrzucony?

Do czasu rozpoznania wniosku o zwolnienie z kosztów - nie. Zdarza się jednak (rzadko, ale się zdarza), że sędzia po prostu nie zauważy wniosku o zwolnienie. Jeżeli pozew złoży profesjonalny pełnomocnik, wtedy od razu jest odrzucenie. Jeżeli pozew złoży osoba bez pełnomocnika, to jest najpierw wezwanie o opłatę.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Powrót