opłata od pozwu

• Autor wątku Autor wątku monika118055
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monika118055

Użytkownik
Odpowiedzi
161
Dzień Dobry,

złożyliśmy pozew o wydanie nakazu zapłaty wraz z wnioskiem o zwolnienie z kosztów. faktura, które jest przedmiotem pozwu została wpisana na listę wierzytelności w związku z restrukturyzacją dłużnika. Sąd wezwał do uiszczenia opłaty. Dłużnik zapłacił 80 % zobowiązania.

Czy w odpowiedzi na wezwanie sądu mogę uaktualnić zobowiązanie i wnieść mniejszą opłatę?
czy pozostawić pozew bez wniesienia opłaty- sąd odrzuci i wystąpić z kolejnym pozwem na pomniejszoną kwotę zapłaconą przez dłużnika?

czy nie mogę już nic zrobić bo moja należność znalazła się w spisie wierzytelności ?

Pozdrawiam
Monika

Jeśli nie wniesiesz opłaty od pozwu, sąd zwróci dokument i będzie on traktowany jakby nigdy nie trafił do sądu - ze wszystkimi jego skutkami - bieg przedawnienia nie będzie przerwany.

Pytanie czy faktura jest na granicy przedawnienia, jeśli możesz zaczekać do ostatniej chwili i zobaczyć czy dłużnik będzie się wywiązywał z układu.

Wobec podmiotu objętego restrukturyzacją nie można wszcząć egzekucji Komorniczej, więc to postępowanie Sądowe moze okazać się bezcelowe.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

czy mogę poinformować sąd o zmniejszeniu roszczenia i wnieść mniejszą opłatę ?

Powrót