Opłata sądowa

• Autor wątku Autor wątku kate19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kate19

Użytkownik
Odpowiedzi
84
Witam. Zwracam się z pytanie bo sama nie wiem co zrobić. problem przedstawia się następująco - w 2015 roku rozwodziłam się i wyroku sądu było podane -cytuję" nakazuje ściągnąć od pozwanej .......na rzecz Skarbu Państwa -Sądu Okręgowego w Lublinie kwotę 300 zł tytułem nieuiszczonej opłaty zaś w pozostałej części opłatę przejąć na rachunek Skarbu Państwa". I dziś dostaje pismo od komornika ,że egzekucja jest prowadzona i mam wpłacić 720 zł. Teraz powiem tak co można z tym zrobić? Napiszę jeszcze,że od wyroku została wniesiona apelacja , ja żadnego pisma z Sądu nie dostałam , gdzie to mam wpłacić i na jaki rachunek.Ze sprawy apelacyjnej też nic nie dostałam , ale wiem że była odrzucona. Proszę pomóżcie czy mogę wnieść jakieś odwołanie od tego ponieważ nie poinformowano mnie o tym żadnym pismem?

Nie, w Twoim interesie należało uiścić 300zł. Sąd nie zawiadamia.

A czy z kosztami komorniczymi można sie jakoś odwołać?

Faktycznie nie ma podstawy. Szkoda tylko ,że sąd nie informuje o tym ,a ja miałam adwokata i myślałam ,że on się wszystkim zajmuje i teraz widzę ,że jednak nie i trzeba płacić. Dziękuję za odpowiedzi.

A mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego długu , ponieważ na końcu uzasadnienia wyroku Sąd odstąpił od obciążania stron nieuiszczonymi kosztami sądowymi , które przyjął na rachunek państwa . Czy to nie jest podstawa aby złożyć do sądu o odwołanie ?

Powrót