Opłata skarbowa, podatek, rejestracja, OC i inne formalności

• Autor wątku Autor wątku DaCoPL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DaCoPL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam..

Powiedzcie mi proszę jak to jest teraz z tymi opłatami. Moja sytuacja wygląda następująco:

Kupiłem Audi 100 i sporządziłem umowę jako jeden właściciel. Gość od którego kupiłem już wyrejestrował to autko i porobił wszelkie formalności z jego strony. Problem w tym, że chciałbym zarejestrować autko na siebie i na tatę, żeby skorzystać z jego zniżek i mniej płacić za OC. Ale nie mogę, bo umowa jest sporządzona tylko na mnie. W wydziale komunikacji informowałem się i powiedziano mi, że jest obejście w postaci sporządzenia "Umowy darowizny samochodu/części samochodu". Pojawiło mi się drugie pytanie... "czy zapłacę od tego podatek?". Poszedłem więc do Urzędu Skarbowego zapytać. Powiedziano mi, że jeśli jest to pierwsza darowizna na rzecz mojego taty w jakimś tam okresie (a jest) i jeśli cena samochodu wynosiła do 9000(z jakimś kawałkiem)(a wynosiła), to jestem zwolniony z opłaty skarbowej i nawet nie mam obowiązku zgłaszania tego (co mnie zdziwiło bo skąd oni będą później wiedzieli o następnej darowiźnie czy to pierwsza czy druga).

No ale pojawiły mi się inne pytania o co nie zapytałem tam, a pytam tu.

1) Czy jeśli sporządziłem tą umowę darowizny części samochodu i to zostało zatwierdzone i wydano mi kartę na mnie i na tatę to czy mój tata będzie musiał odliczać od tej darowizny podatek i wypełniać jakieś PIT'y (czy to roczne czy jakieś inne)?

2) Czy jeśli ja bym był właścicielem pojazdu a tata współwłaścicielem to czy ubezpieczalnie zatwierdziłyby na mnie zniżkę taty?

3) Oto moja umowa darowizny. Wystarczy, czy coś zmienić/dopisać?

Proszę o odpowiedź.

DaCoPL napisał:
(co mnie zdziwiło bo skąd oni będą później wiedzieli o następnej darowiźnie czy to pierwsza czy druga).
Składasz zeznanie pod odpowiedzialnością prawną - jeśli skłamiesz i sprawa wyjdzie na jaw, to odpowiadasz z KK.
1) Czy jeśli sporządziłem tą umowę darowizny części samochodu i to zostało zatwierdzone i wydano mi kartę na mnie i na tatę to czy mój tata będzie musiał odliczać od tej darowizny podatek i wypełniać jakieś PIT'y (czy to roczne czy jakieś inne)?
Nie. Darowizny rozlicza się na innych zasadach, to nie sa przychody.
2) Czy jeśli ja bym był właścicielem pojazdu a tata współwłaścicielem to czy ubezpieczalnie zatwierdziłyby na mnie zniżkę taty?
Zależy od TU.
3) Oto moja umowa darowizny. Wystarczy, czy coś zmienić/dopisać?
Nie.

Powrót