Opłata skarbowa za pełnomocnictwo w banku

• Autor wątku Autor wątku marwika
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marwika

W połowie 2008 roku założyłam konto oszczędnościowe w banku.
Moja mama jest wpisana jako pełnomocnik do dysponowania kontem.
Bank nie informował mnie o jakichkolwiek opłatach związanych z pełnomocnictwem.
Dopiero niedawno natknęłam się przez przypadek w internecie , czytając regulamin innego konta oszczędnościowego w innym banku o konieczności uiszczenia opłaty skarbowej za pełnomocnictwo.
I trochę się zdenerwowałam, bo teraz nie wiem , czy powinnm była uiścić taką opłatę skarbową.

Bardzo proszę o pomoc i informacje.
Czy powinnam dokonać opłaty skarbowej za udzielenie mamie pełnomocnictwa w banku (konto oszczędnościowe).
Z góry dziękuję.

Czy doczytała Pani, że zwolnione od opłaty skarbowej jest pełnomocnictwo, jeżeli jest ustanowione na rzecz osób zaliczonych do I grupy podatkowej ?

Ostatnia edycja:
Akurat w tamtym regulaminie banku nie było nic powiedziane o zwolnieniach w I grupie podatkowej. Potem zaczęłam szukać informacji na ten temat, bo mi spokoju to nie dawało. I faktycznie jest tak jak Pan pisze,że zwolnione są osoby zaliczone do I grupy podatkowej.

Ale dzięki informacji od Pana jestem już pewna , że w moim przypadku jest wszystko OK.
Dziękuję bardzo.

Od 01.01.2007 - opłacie skarbowej podlega jedynie - złożenie dokumentu stwierdzającego udzielenie pełnomocnictwa lub prokury albo jego odpisu, wypisu lub kopii - w sprawie z zakresu administracji publicznej lub w postępowaniu sądowym.

Mówiąc prościej jeżeli dokument nie jest składany do jakiegoś urzędu - opłaty nie będzie.

Najprawdopodobniej czytany regulamin sporządzony był jeszcze przed wejściem w życie nowej ustawy o opłacie skarbowej.

major2009 ,Serdecznie dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie.
Pozdrawiam.

Powrót