opłata stosunkowa z art. 49.2

• Autor wątku Autor wątku ViolettaD
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

ViolettaD

Użytkownik
Odpowiedzi
94
Spłacono w całości alimenty i odsetki objęte postępowaniem egzekucyjnym. Część została wyegzekwowana przez komornika a reszta spłacona do jego rąk. Wierzyciel złożył wniosek o umorzenie postępowania w całości. Komornik wówczas naliczył koszty w wysokości:
- opłata stosunkowa z art. 49.1 - 15%
- opłata stosunkowa z art. 49.1 - 8%
a ponadto:
- opłata stosunkowa z art. 49.2 - 5%
Uważam, że tę ostatnią opłatę naliczył niesłusznie, ponieważ w momencie wniesienia o umorzenie postępowania całe zadłużenie było już spłacone.
Poproszę o opinie, ponieważ nie wiem czy wnosić skargę na postanowienie komornika czy jest to bez sensu, bo nieprawidłowo rozumuję

ViolettaD napisał:
Spłacono w całości alimenty i odsetki objęte postępowaniem egzekucyjnym. Część została wyegzekwowana przez komornika a reszta spłacona do jego rąk. Wierzyciel złożył wniosek o umorzenie postępowania w całości. Komornik wówczas naliczył koszty w wysokości:
- opłata stosunkowa z art. 49.1 - 15%
- opłata stosunkowa z art. 49.1 - 8%
a ponadto:
- opłata stosunkowa z art. 49.2 - 5%
Uważam, że tę ostatnią opłatę naliczył niesłusznie, ponieważ w momencie wniesienia o umorzenie postępowania całe zadłużenie było już spłacone.
Poproszę o opinie, ponieważ nie wiem czy wnosić skargę na postanowienie komornika czy jest to bez sensu, bo nieprawidłowo rozumuję

Jeżeli dokonałaś zapłaty bezpośrednio do wierzyciela, to komornik całkowicie słusznie co do tej części pobrał opłatę w wys. 5%.

Komornik to nie strach na wróble... Jeżeli swoim działaniem lub zaniechaniem doprowadzasz do wykonania orzeczonego obowiązku, musisz za to zapłacić.

wpłata była do komornika a nie do wierzyciela i czytałam, że opłatę z art. 49.2 ustala się na dzień umorzenia a nie na dzień złożenia wniosku o egzekucję, dlatego mam wątpliwości

Ostatnia edycja:
ViolettaD napisał:
wpłata była do komornika a nie do wierzyciela

Nie ma to znaczenia... opłata jest należna ponieważ spełnienie obowiązku nastąpiło po wszczęciu postępowania egzekucyjnego.

a tego nie dotyczy art. 49.1? bo tej opłaty nie kwestionuję tylko tę drugą dotyczącą świadczenia pozostałego do zapłaty

Ostatnia edycja:
Tak w skrócie, opłatę z art. 49 ust.2 komornik nalicza od kwoty stanowiącej różnicę między należnością o wyegzekwowanie której wnosił wierzyciel, a tym co komornik wyegzekwował w toku prowadzenia postępowania.

a czy wpłata dłużnika w kancelarii zaliczana jest do należności wyegzekwowanych przez komornika? Wiem, że pytanie może się wydawać infantylne ale laik czasami pewnych rzeczy nie rozumie tak jak trzeba.
Na przykład:
dług 20 000
w toku egzekucji dłużnik przekazał wierzycielowi 2000,
komornik potrącił z zasiłku 2000,
dłużnik wpłacił komornikowi 16 000
to od jakiej kwoty komornik powinien naliczyć tę opłatę z art. 49.2?

Ostatnia edycja:
ViolettaD napisał:
a czy wpłata dłużnika w kancelarii zaliczana jest do należności wyegzekwowanych przez komornika?
Tak

ViolettaD napisał:
Na przykład:
dług 20 000
w toku egzekucji dłużnik przekazał wierzycielowi 2000,
komornik potrącił z zasiłku 2000,
dłużnik wpłacił komornikowi 16 000
to od jakiej kwoty komornik powinien naliczyć tę opłatę z art. 49.2?
Od 2.000,00zł.
Zgodnie z wzorem
20.000 - (2.000* + 16.000**) = 2.000***
*kwota wyegzekwowana z zasiłku, opłata 8% z art. 49 ust.1
**kwota wpłacona przez dłużnika komornikowi, opłata 15% z art. 49 ust.1
*** kwota pozostała do wyegzekwowania, opłata 5% z art. 49 ust.2

Bardzo dziękuję

Podepnę się pod pytanie
- na kredyt mieszkaniowy wsiadł komornik, w międzyczasie byłem w trakcie negocjacji z bankiem, po 2 miesiacach podpisalem ugode z bankiem, bank wycofal wniosek o zajecie nieruchomosci, umorzenie sprawy
obecnie komornik żąda odmnie 5% wartosci kredytu (nie wiecej niz 10krotnosc sredniego wynagrodzenia) za swoje czynnosci, de facto oprocz zajecia nieruchomosci nic wiecej nie zrobil, czy tak moze?

czy może obiżyć kwotę, albo wogole zrezygnowac?

Ostatnia edycja:
dziekuje za odpowiedz
wiedziałem, że zawsze można liczyć na uszczypliwe odpowiedzi Polaków

Uszczypliwość to taka niespodzianka w pakiecie do darmowej porady :D
Pojawia się najczęściej, gdy o poradę występuje osoba wydająca się wierzyć w darmowe obiady lub inszy wyznawca "tylko jednego pisma".

Odpowiadając konkretnie - tak, naliczył zgodnie z przepisami, może i raczej nie zrezygnuje ze swojego wynagrodzenia, bo niby czemu miałby to zrobić? Ty ze swojego czasem rezygnujesz? ;)

nie twierdzę, że ma pracować za darmo
lecz uważam, że to bardzo złodziejski przepis, de facto oprócz wystawienia 2 pism nic więcej nie zrobił, tzw. gwóźdź do trumny po wyjściu na prostą,
ale nie będę więcej bił piany bo nie ma sensu,
pozdrawiam

To jest niejako dolegliwość dla dłużnika - w końcu spłacając u komornika też byś zapłacił jego koszty. A czas na spłatę "po dobroci" miałeś do momentu wszczęcia egzekucji.

Ma być na tyle dolegliwe, żeby nie dopuścił do wszczęcia postępowania ponownie.
W tym wypadku 5% nie jest wyjątkowo dolegliwe, ale może poskutkuje.
Jenak mając na uwadze ...
https://forumprawne.org/komornik-po.../722562-egzekucja-z-emerytury-kupno-auta.html
https://forumprawne.org/prawa-konsu...na-auto-art-560-kodeks-cywilny-czy-471kc.html
dłużnik żyje z egzekucją jak z kochanką
https://forumprawne.org/komornik-po...e/701734-zajecie-emerytury-blokada-konta.html
przynajmniej już 2 lata

Kolego LLawyer przytaczasz sprawy stare sprzed 2 lat które nie mają nic wspólnego z obecną sprawą i zadanym pytaniem,
widzę że część z Was chyba ma pożywkę z dobijania ludzi z problemami,
wiem zaraz padnie odpowiedź że na własne życzenie, częściowo pewnie i to prawda, ale nie zawsze i nie traktujcie Wszystkich jedną miarką jak bandytów i złodziei

Koleżanko Arystokrata20 komornik ustalił swoje koszty: listy, telefony, dojazdy itd na ok 500zł plus opłata stosunkowa 37 000zł uważasz to jest w porządku? zajmował sie sprawą 3 miesiące ( bo byłem w trakcie negocjacji z bankiem), penie odpiszesz że zapłata komornikowi się należy, nie mówię nie, ale w takiej wysokości?

Ostatnia edycja:
Powrót