Opłata stosunkowa - zagadnienie rachunkowe

• Autor wątku Autor wątku mithloss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
mithloss napisał:
W moim przykładzie komornik ma prawo pobrać łączną opłatę w wysokości 3 maksów czyli:
30808,40 + 30808,40 + 92425,20 = 154042,00zł

Przeliczyłem, wyszło tak samo, co do grosza.
Co niektóre kancelarie policzyłyby inaczej.

Przenoszę do FMP. To moim zdaniem właściwsze miejsce na tego typu dywagacje.

@lokata, skoro tak uważasz...tylko do tej pory ja nawet tam nie zaglądałem i obawiam się że temat najzwyczajniej umrze. Czy o to chodził?

A czy aby nazbyt sobie nie schlebiasz? ;) Jak widać FMP i bez Twojej obecności radzi sobie wyśmienicie (czasami nawet nazbyt dobrze). Myślę więc, że i ten temat, o ile jest w nim jeszcze coś do powiedzenia, jakoś się obroni. Tym bardziej, że w tym dziale udziela się znacznie więcej młodych adeptów egzekucji sądowej niż na "Komorniku", a przecież to do nich, a nie dłużników i wierzycieli, skierowane jest pytanie w nim zawarte.

Zazdroszczę koleżeństwu Sądu Rejonowego, w którym by to przeszło 3 x maks:) W moim mieście za takie coś powieszono by komornika i dyscyplinarka murowana :) Jednak z logicznego punktu widzenia, można pobrać 3 maksy - dwa różne sposoby egzekucji oraz od umorzenia.

Brygada_Remontowa napisał:
powieszono by komornika i dyscyplinarka murowana :)
Ale dyscyplinarkę nieboszczykowi? To jakoś tak... nieelegancko. ;)
A tak poważnie, to zmieniaj sąd! U mnie raczej by przeszło (choć wyroki niezbadane są ;)), choć zapewne gdy tylko można by było zmiarkować co nieco, to zapewne skwapliwie by z tego skorzystano. ;)

lokata napisał:
A czy aby nazbyt sobie nie schlebiasz?
Z całą pewnością nie zamiatam brodą podłoża :)
Ale skoro uważasz, że towarzystwo tego działo i bez mojej obecności radzi sobie wyśmienicie (czasami nawet nazbyt dobrze), to chyba sobie tutaj klapnę i posiedzę ;)

lokata napisał:
znacznie więcej młodych adeptów egzekucji sądowej niż na "Komorniku", a przecież to do nich, a nie dłużników i wierzycieli, skierowane jest pytanie w nim zawarte.
Podejrzewałem, że z uwagi na dominujących "bywalców" "Komornika" temat może nie spotkać się z ogólną aprobatą moderacji. W pełni się z Tobą zgadzam, choć nie było lepszego wg. mnie miejsca żeby temat zacząć.

@Brygada_Remontowa, a mogę wiedzieć w jakiej apelacji zwalcza się tak komorników?

z tego orzeczenia wynika iż SN wyjaśnił kwestie opłaty maksymalnej z art. 49 ust. 1 ukse, nadal jednak aktualna pozostaje teza przedstawiona przez mithlossa w poście #15 i #17, dotycząca opłaty stosunkowej z art. 49 ust. 2 ukse

mithloss napisał:
wierzyciel zawsze może wnieść o umorzenie nie podając przyczyny i w tym momencie pojawia się podstawa do pobrania kolejnej opłaty, także w granicach ustawowych ale obliczanej od wartości świadczenia pozostałego do wyegzekwowania.

Ostatnia edycja:
Powrót