opłata targowa /podatki miejskie

• Autor wątku Autor wątku kasiulek70
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasiulek70

Użytkownik
Odpowiedzi
59
Witam nie znalazłam na tym forum odpowiedzi na temat opłaty targowej czy miejskiej więc pytam:
Uchwała rady miasta XXX w sprawie wysokości dziennych stawek opłaty targowej,określenia sposobu jej poboru i wyznaczenia inkasenta na terenie miasta XXX na rok 2009r. określa stawkę opłaty targowej pobieranej w 2009r.
1.Dzienna stawka opłaty targowej od każdej osoby dokonującej sprzedaży na terenie miasta XXX z niżej wymienionych stoisk handlowych i wynosi odpowiednio:
1) na targowisku miejskim przy ulicach......
a)z kosza
b)stragan, c) d)...itd.
m)inne stanowiska handlowe
2)za każde stanowisko zlokalizowane na drodze dojazdowej........
3)każde stanowisko zajmujące powierzchnię do 1m2 i od każdego rozpoczętego następnego 1m2 zajętej powierzchni zlokalizowane w innym miejscu niż określone w paragrafie1 ust.1 pkt 1 i pkt 2 -30.00zł
2. Użyte w ust. 1 pkt 1) lit. m) określenie " inne stanowiska handlowe" oznacza miejsce wyznaczone linią na nawierzchni przeznaczone do ustawiania wieszaków, stolików, regałów handlowych itp.
Uchwała sporządzona została na postawie:
art.18 ust.2 pkt8, art40 ust.1, art.41 ust.1, art 42 ustawy z dnia8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (jednolity tekst Dz.U. z2001 r. Nr142,poz 1591 z późniejszymi zmianami),art. 19 pkt 1 lit. a, pkt 2 ustawy z dnia 12 stycznia 1991 r. o podatkach i opłatach lokalnych (jednolity tekst Dz. U. z 2006 r., nr 121 poz 844 z późniejszymi zmianami)
Moje pytanie jest takie: Wynajmuję kawałek gruntu od spółdzielni mieszkaniowej na działalność handlową mam spisaną odpowiednią umowę czy wobec tego gmina może pobrać ode mnie opłatę targową dzienną za handel? Próbowałam sama sobie zinterpretować podstawę prawną do takiego zachowania gminy i nie potrafię :( Wg mnie to jest podwójne opodatkowanie raz płaci spółdzielnia a raz ja za to samo . Czy może mi to ktoś z Państwa rozjaśnić, przecież w uchwale miasta mowa jest jedynie o terenach miejskich czyż nie?. W którym miejscu w Dzienniku Ustaw znajdę podstawę do poboru takiej opłaty z prywatnego terenu przez gminę?
Z góry dziękuję

W komentarzu do art. 15 ustawy z dnia 12 stycznia 1991 r. o podatkach i opłatach lokalnych (L. Etel, S. Presnarowicz, G. Dudar, Podatki i opłaty lokalne. Podatek rolny. Podatek leśny. Komentarz, ABC, 2008.) można przeczytać:

Opłatę targową pobiera się od osób fizycznych, osób prawnych i jednostek organizacyjnych niemających osobowości prawnej, które dokonują sprzedaży na targowiskach.
Opłatę targową, mimo nazwy, należy uznać za typowy podatek. Odpowiada ona definicji podatku, zgodnie z którą podatkiem jest publicznoprawne, nieodpłatne, przymusowe oraz bezzwrotne świadczenie pieniężne na rzecz Skarbu Państwa, województwa, powiatu lub gminy, wynikające z ustawy podatkowej. Obowiązek płacenia opłaty targowej nie jest zależny od świadczeń wzajemnych ze strony gminy na rzecz kupców dokonujących sprzedaży na targowiskach. Na powyższe wskazuje również art. 15 ust. 3 ustawy, z którego wynika, że pobieranie opłaty targowej jest niezależnie od należności za korzystanie z urządzeń targowych, czy też konieczności ponoszenia opłat za usługi świadczone przez prowadzącego targowisko. W związku z powyższym, zobowiązanie z tytułu opłaty targowej należy uznać za typowe zobowiązanie podatkowe powstające z mocy prawa, z dniem zaistnienia zdarzenia, z którym ustawa podatkowa wiąże powstanie takiego zobowiązania .Takim zdarzeniem będzie dokonywanie sprzedaży na targowisku.
Uiszczenie opłaty targowej nie zwalnia osób nią obciążonych od zapłaty podatków związanych z prowadzoną działalnością gospodarczą, w szczególności podatku od towarów i usług i podatków dochodowych. Podkreślić należy, iż przedmiotem opłaty targowej jest fakt dokonywania sprzedaży na targowisku, a nie dochód (podatki dochodowe) czy obrót (podatek od towarów i usług), dlatego też nie może być mowy o podwójnym opodatkowaniu kupców zobowiązanych do opłacania opłaty targowej. Z uwagi, iż przepis art. 15 ust. 1 ustawy mówi wyraźnie o "dokonywaniu sprzedaży", przyjąć należy, iż opłaty targowej nie można pobierać od każdej działalności gospodarczej prowadzonej na targowisku. Jedynie zawieranie umów sprzedaży w rozumieniu art. 535 kodeksu cywilnego i czynności zmierzające do jej zawarcia nakładają na podmioty wykonujące te czynności obowiązek uiszczenia opłaty. Tym samym - nie podlegają opłacie targowej podmioty, które na targowisku nie dokonują sprzedaży, lecz świadczą wyłącznie usługi.
Opłatę targową pobiera się od podmiotów dokonujących sprzedaży na targowiskach. Zatem obowiązek podatkowy związany z opłatą targową ciążyć będzie na określonym podmiocie dopiero w momencie, gdy w konkretnym dniu będzie on dokonywał sprzedaży na targowisku. Konieczność zapłaty opłaty targowej powstaje zaś, gdy obowiązek podatkowy skonkretyzuje się i przekształci w zobowiązanie podatkowe, a to następuje każdego dnia, w którym sprzedaż miała miejsce. Zatem obowiązek uiszczenia opłaty targowej powstaje w każdym dniu, w którym podmiot dokonuje sprzedaży na targowisku. W tym też dniu podatnik powinien uiścić należną opłatę.
Komentowany artykuł w ust. 2 i 2a zawiera legalną definicję targowiska, przyjętą na potrzeby opłaty targowej. Są nim wszelkie miejsca, w których prowadzony jest handel, z wyjątkiem budynków lub części budynków, chyba że jest to targowisko pod dachem oraz hala używana do targów, aukcji i wystaw. Targowiskiem jest zatem wszelkie miejsce, w którym prowadzony jest handel, bez względu na to, kto jest właścicielem targowiska i czy jest ono prowadzone w miejscu do tego przeznaczonym. Za targowisko należy więc uznać nie tylko miejsce przeznaczone na handel (plac targowy), ale każde miejsce, w którym zwyczajowo prowadzona jest sprzedaż, np. chodnik, przejście podziemne. Opłata targowa może być zatem pobierana wszędzie tam, gdzie prowadzony jest handel, bez względu na to, czy jest to targowisko samorządowe, czy prywatne, i to niezależnie od innych opłat wprowadzonych przez osoby prowadzące targowisko.
Pogląd ten znalazł potwierdzenie już w orzecznictwie Sądu Najwyższego z ubiegłego wieku. Uwzględniając rewizję nadzwyczajną do wyroku NSA z dnia 25 marca 1993 r., SN stwierdził, że "targowiskiem jest wszelkie miejsce, w którym prowadzony jest handel i odnosi się to zarówno do targowisk, których lokalizację ustaliła gmina w oparciu o przepisy dekretu z dnia 2 sierpnia 1951 r. o targach i targowiskach [już nieobowiązującego - G. D.], jak również do każdego innego miejsca, a więc również hali targowej, usytuowanej na gruncie, niebędącym mieniem komunalnym". Przedstawiony pogląd nie stracił nic na aktualności, czego dowodem jest wyrok WSA we Wrocławiu z dnia 4 września 2004 r., w którym sąd stwierdził, iż definicja targowiska w art. 15 ust. 2 ustawy zakreślona została niezwykle szeroko. Targowiskiem jest każde miejsce, w którym odbywa się handel, a zatem te miejsca, które zostały przez władze gminne zorganizowane jako place targowe, ale również miejsca do tego organizacyjnie nieprzystosowane. Nie ma znaczenia, czy sprzedaż odbywa się na gruntach państwowych, gminnych, prywatnych, czy też spółdzielczych, pod gołym niebem, czy też pod wiatami albo w budynku.

Pięknie dziękuję choć się nie cieszę bo u mnie w mieście ceny za metr2 są z kosmosu:(

Czy mogę jeszcze prosić o interpretację tego:

Rozdział 5
Opłaty lokalne

Art. 15. 1. Opłatę targową pobiera się od osób fizycznych, osób prawnych oraz jednostek organizacyjnych niemających osobowości prawnej, dokonujących sprzedaży na targowiskach.

Art. 16. Zwalnia się od opłaty targowej osoby i jednostki wymienione w art. 15 ust. 1, które są podatnikami podatku od nieruchomości w związku z przedmiotami opodatkowania położonymi na targowiskach.

Czy w taki razie można powiedzieć że jeśli jestem właścicielem gruntu czyli płacę podatek od nieruchomości to mogę na tym gruncie handlować bez opłaty targowej?
Bo tak stwierdził urzędnik miejski w moim mieście ? A mnie do tej pory czytając ustawy wydawało się że aby być zwolnionym z takiej opłaty to trzeba mieć budynek trwale związany z gruntem ? i płacić podatek od nieruchomości czyli budynku?

Już wiem znalazłam interpretację tego zwolnienia - jest zwolniony:)

Witam!
Prowadzę działalność na targowisku, czynność sprzedaży prowadzę w jednym miejscu z tym, że jeden stół na który wykładam towar jest w jednym rzędzie po mojej prawej (bądź lewej stronie w zależności jak stanę) a drugi stół po lewej stronie w drugim rzędzie. Odległość pomiędzy tymi dwoma stołami jest mniejsza od rozstawu moich ramion. Najzwyczajniej w świecie prowadzę czynność sprzedaży nie ruszając się z miejsca z tych dwóch stołów jednocześnie. Tymczasem administracja targowiska żąda uiszczenia podwójnej opłaty targowej i odmówiła zwolnienia z tej drugiej (jakby za drugi stół) podając takie uzasadnienie: "Dzienna opłata targowa jest opodatkowaniem czynności sprzedaży, pobierana jest z godnie z Uchwałą.... Rady Miasta w sprawie opłaty targowej na terenie Miasta xxx. Opłata targowa pobierana jest od osób fizycznych, osób prawnych oraz jednostek organizacyjnych nie mających osobowości prawnej, dokonujących sprzedaży na targowiskach, a zatem wysokość opłaty targowej nie jest uzależniona od zajmowanej ilości straganów, czy zajętej powierzchni (zajmowanie stołu i zajmowanie dodatkowo terenu przyległego), w obu przypadkach podmioty sprzedające winni uiścić opłatę w wysokości 14zł. Dotyczy to przypadku, gdy stoły lub stragany są przylegające do siebie i tworzą jeden punkt sprzedaży, Jeżeli dany kupiec prowadzi sprzedaż w wielu punktach, to od każdego z nich powinna być pobierana opłata w wysokości 14,00zł." -koniec cytatu. Moim zdaniem ten tekst jest wewnętrznie sprzeczny i powinien być podstawą do zwolnienia z drugiej opłaty a nie na odwrót. Uchwały Rady Miasta w przedstawionym zakresie nie regulują ilości miejsc i straganów od ktorych ma być pobierana opłata..
Moje pytanie czy powinienem płacić jedną opłatę czy dwie?

Witam.
Prowadzę działalność handlową na targowisku w budynku za który płacę miesięcznie czynsz.Oprócz tego płacę podatek od tej nieruchomośći.Przy ścianie tego budynku wykładam dwa małe pudełka tekturowe 50x40cm z przecenioną odzieżą za co targowisko dodatkowo obciąża mnie opłatą targową W sumie płacę trzy opłaty.Czy to jest zgodne z prawem?Dodam ,ze wcześniej ten podatek od nieruchomośći płaciłem 2%od wartości budynku ,potem to zmieniono -podatek naliczają od zajmowanej powierzchnii oczywiście jest wyższy od wcześniej naliczanego.

Powrót