Opłata za abonamnet RTV

• Autor wątku Autor wątku andzi18
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andzi18

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam serdecznie, dzisiaj się dowiedziałem, że moja babcia została obarczona zapłatą w wysokości około 1700zł za abonament RTV. Moja babcia jest w wieku 82 lat i niestety ciężko jest mi się z nią dogadać. Z tego co się orientuję pismo przyszło z Urzędu Skarbowego o tym, że 30% jej emerytury zostaje przejęte na rzecz ww opłaty. Babcia opłacała abonament do grudnia 2005 roku, czyli w wieku 73 lat. Moja babcia była przekonana, że jest zwolniona z opłaty, ja nie wiem z jakiego konkretnie powodu. Niestety nie wyrejestrowała ona odbiornika. Czy jest jakakolwiek możliwość umorzenia tej opłaty? Z tego co wiem opłata dotyczy okresu 2009-2013, czyli babcia była już wieku 77 lat, czy związku z tym może się powołać na Art. 4 ustawy 1 z dnia 21 kwietnia 2005 o oplatach abonamentowych (Dz. U. z 2005 r Nr 85, poz 728 z pozn. zm)?

Trafiłem również na takie wnioski --> https://docs.google.com/viewer?a=v&...vbWFpbnxzZXJ3aXMyMXxneDo1YmJkMGFmMjJlYWUzMzVh

Ewentualnie czy można się powołać na zły stan zdrowia mojej babci? Ma problemy z nogami i bardzo rzadko gdziekolwiek wychodzi.

Ostatnia edycja:
była chyba jakaś abolicja dla takkich starszych osób, które nie wiedziały że powinny zgłosić iż nie podlegają już pod abo rtv. ale pewny nie jestem

Na razie odroczono prace nad abolicją dla zalegających z opłatami abonamentowymi. Źródło: Odroczono prace nad abolicją dla zalegających z opłatami abonamentowymi | rp.pl

Może spróbować się powołać na art. 5 kodeksu cywilnego o zasadach współżycia społecznego? Zdaję sobie sprawę z tego, że moja babcia jest winna temu, że nie wyrejestrowała odbiornika, ale jak widać wielu emerytów, rencistów itp. ma podobny problem.

Kto NIE MUSI PŁACIĆ abonamentu RTV - spis, LISTA

może powołaj się na wiek - co prawda gdzieś czytałem, ze fakt ten należy zgłosić na poczcie - jeśli "babcia" nie zgłosiła to ja ścigają.

Dodatkowo dowiedz się dlaczego ją ścigają pismo urzędowe - egzekucja administracyjna - wezwanie do zapłaty

Urząd skarbowy może egzekwować abonament RTV

na pewno od każdej decyzji można się odwołać - sprawa skończy się w sądzie administracyjnym

Zobacz: Nie każdy wie, że egzekucję abonamentu RTV można zaskarżyć. - Wykop.pl

Info te mogłeś znaleść w necie - ale może ich lektura Ci pomoże.

PS. trochę ironii :)
kiedyś jeden taki Pan w sejmie wystąpił na "ambonie" i powiedział "ludzie nie musicie płacić abonamentu" ja wam to obiecuję i zrobię wszystko aby tak się stało - było to dobre 6-7 lat temu. Może tak z roszczeniem odszkodowawczym wystapić co prawda ma immunitet... haa haaa

Ostatnia edycja:
ferdek125 napisał:
Kto NIE MUSI PŁACIĆ abonamentu RTV - spis, LISTA

może powołaj się na wiek - co prawda gdzieś czytałem, ze fakt ten należy zgłosić na poczcie - jeśli "babcia" nie zgłosiła to ja ścigają.

Tak też chyba zrobię, a jednocześnie powołałbym się na art. 5 z kc.

ferdek125 napisał:
na pewno od każdej decyzji można się odwołać - sprawa skończy się w sądzie administracyjnym

Zobacz: Nie każdy wie, że egzekucję abonamentu RTV można zaskarżyć. - Wykop.pl

Biorąc pod uwagę wiek mojej babci i jej stan zdrowia, latanie po sądach chyba nie jest dobrym rozwiązaniem :(

ferdek125 napisał:
PS. trochę ironii :)
kiedyś jeden taki Pan w sejmie wystąpił na "ambonie" i powiedział "ludzie nie musicie płacić abonamentu" ja wam to obiecuję i zrobię wszystko aby tak się stało - było to dobre 6-7 lat temu. Może tak z roszczeniem odszkodowawczym wystapić co prawda ma immunitet... haa haaa

Ja temu Panu dziękuję za wszystko co zrobił :)

Mam jeszcze jedno pytanie. Podanie o umorzenie zaległości za abonament kieruję do KRRiT, natomiast do kogo mam się zwrócić ze wstrzymanie postępowania egzekucyjnego? Poczty Polskiej czy do Urzędu Skarbowego, a może do obydwu?

Ostatnia edycja:
andzi18 napisał:
Biorąc pod uwagę wiek mojej babci i jej stan zdrowia, latanie po sądach chyba nie jest dobrym rozwiązaniem :(

babcia może podpisać na Ciebie pełnomocnictwo - więc zdejmiesz jej z barków a sam załatwisz prawidłowo....

andzi18 napisał:
Mam jeszcze jedno pytanie. Podanie o umorzenie zaległości za abonament kieruję do KRRiT, natomiast do kogo mam się zwrócić ze wstrzymanie postępowania egzekucyjnego? Poczty Polskiej czy do Urzędu Skarbowego, a może do obydwu?

w tej kwestii nie pomogę na prawie administracyjnym ni w ząb się nie znam - uczyli tego na studiach ale jak się nie stosuje aktualnie....

ferdek125 napisał:
babcia może podpisać na Ciebie pełnomocnictwo - więc zdejmiesz jej z barków a sam załatwisz prawidłowo....

To jest jakaś możliwość. Inna sprawa, że obecnie studiuję, a moja babcia nie mieszka w okolicach mojego stałego zamieszkania. Z drugiej strony mam do niej najbliżej z rodziny, nieco powyżej 50 km.

ferdek125 napisał:
w tej kwestii nie pomogę na prawie administracyjnym ni w ząb się nie znam - uczyli tego na studiach ale jak się nie stosuje aktualnie....

Rozumiem, mimo wszystko dziękuję za już udzielone rady, może inny użytkownik będzie wstanie odpowiedzieć na to pytanie.

Dzięki, też na to trafiłem. Przyjechałem teraz do babci, żeby przejrzeć papiery. Nie pamięta ona czy dostała jakąkolwiek informację o nadaniu nowego identyfikatora. W Zawiadomieniu z 2007 jest jeden identyfikator, natomiast w zawiadomieniu z 2008 roku jest już inny identyfikator, więc domniemywam że nowy identyfikator nadali i mogli ją poinformować.

Oprócz tego babcia dostała w luty tego roku "Zawiadomienie o zajęciu prawa majątkowego stanowiącego świadczenie zaopatrzenia emerytalnego oraz z ubezpieczenia społecznego u dłużnika zajętej wierzytelności będącego organem rentownym" . Dokument został wystawiony 19.02.2014 i z niego wynika że babcia będzie zalega z opłatami za abonament za okres 01/2008 do 09/2013. Czy przpadkiem opłata za 2008 nie przedawniła się

Ostatnia edycja:
andzi18 napisał:

Najlepiej pisz zawsze do wiadomości wszystkich. Zawsze to kolejne dowody na to, że nie zlewasz sprawy, tylko coś w niej robisz. KRRiT decyduje głównie o rozłożeniu na raty, nie sądzę, aby zgodzili się na umorzenie. Jeśli się Tobie uda ich przekonać to koniecznie daj znać jak to udało się dokonać bo to może być dobry case dla innych użytkowników.

Miałem trochę doświadczeń z KRRiT i abonamentem i mi umorzyć nie umorzyli. Na pismo o raty nie odpisali od 7 miesięcy, więc sam im płacę raty 50zł miesięcznie :) i mam spokój od tego czasu. Oni tam nie powinni być specjalnie ogarnięci - jak kasa jakaś będzie wpływać to będzie spokój. Pod nakaz pójdą Ci, co w ogólnie płacą, a jeszcze widzą, że jest renta/emerytura to dla nich to "łatwy szmal" do zajęcia - niestety państwówka i "wszystko w rodzinie"...

Powrót