Opłąta za czesne - szybkie pytanko

• Autor wątku Autor wątku Kabson
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kabson

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, jestem nowy :)

Kilka lat temu uczęszczałem na studia niestacjonarne - ba, 'uczęszczałem' to zbyt poważne słowo - zapisałem się, wpłaciłem wpisowe, 1 ratę i... miałem okazję wyjechać do Niemiec więc po dosłownie 1 dniu nauki moje plany zmieniły się:cool:
Z dniem 14.01.2011 otrzymałem decyzję o skreśleniu mnie z listy studentów (powód - brak opłat za studia) a dzisiaj otrzymałem wezwanie do zapłaty (z tego co wyczytałem na forum o tradycyjnej treści 'spłata bla, bla, bla ...7 dni od otrzymania wiadomości' wysłane równie tradycyjnie (zwykła poczta)

Z tego co już wygooglałem, termin takich roszczeń przedawnia się po dwóch latach. Dodam, ze do dzisiaj uczelnia nie podejmowała żadnych kroków egzekucji.

Zatem proszę o potwierdzenie mojej wiedzy - wysyłam im oświadczenie o przedawnieniu i mam spokój ?

czyli mam czekać do sprawy ? jak wygląda przebieg takiej rozprawy i najważniejsze - mam szansę na przedawnienie ?

Ostatnia edycja:
Czekać na pozew i nakaz zapłaty. Okres przedawnienia wynosi 2 lata od dnia wymagalności. Jak okres 2 letni upłynął, wnoś sprzeciw i podnieś zarzut przedawnienia.
Pamiętaj że dług przedawniony istnieje nadal. Przeobraza się w zobowiązanie naturalne.

Z tym przedawnieniem to ciężka sprawa, gdyż podobno sądy stwierdzają że 2 letni okres przedawnienia nie tyczy się tych spraw, a ogólny 10 letni, proponuje lekturę innego tematu z forum LINK post 967

Powrót