Opłata za jazdę bez biletu 2002, 2003 i 2013, przedawnienie, komornik, nakaz zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Barmanix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Barmanix

Użytkownik
Odpowiedzi
160
Cześć.

Piszę w imieniu mojego kolegi, któremu staram się pomóc rozwiązać zagwostkę, ale sam nie doczytałem się niczego sensownego w necie ogólnie, a także tu na forum.

Sprawa wygląda, mniej więcej tak.

Otrzymane wezwanie do zapłaty zadłużenia za jazdę bez biletu w 2002, 2003 i 2013 roku.
Są podane jakieś sygnatury akt, więc sprawy jakieś się odbyły.

Zastanawiamy się nad takimi aspektami:

1) Czy zadłużenie lub jego ściągalność ulega przedawnieniu pomimo wydania sądowego nakazu zapłaty? Jeżeli tak to na podstawie jakich przepisów?

2) Gdzie ewentualnie można sprawdzić czy takie przedawnienie nastąpiło lub do kogo trzeba napisać o uznanie przedawnienia? Do sądu który wydawał nakazy zapłaty? Na jakie przepisy się powołać?

3) Co w przypadku gdy jednak przedawnienie nie nastąpiło, do kogo trzeba napisać o uwzględnienie odsetek z okresu 3 lat, bo jak wiadomo, prawo jest tylko dla Ciebie, oni naliczają bezprawnie odsetki non stop. :)

4) Kolega pisał do wierzyciela o rozbicie kwoty zaległości na czynniki pierwsze, typu kwota główna, odsetki, koszty etc, bezskuetecznie, dwa maile bez odpowiedzi na temat, tylko ponaglanie do zapłaty.

5) Kolega, o ile ma to znaczenie, nie ma meldunku od 2005 roku, nigdzie.

6) Jeśi pominąłem jakiś aspekt, który może pomóc koledze, proszę o pokierowanie co należy zrobić.

P.S. Kolega twierdzi, że w okresie około 2002-2004, gubił dokument tożsamości, kilkukrotnie, możliwe nawet, że to nie on jest tym który jechał bez biletu. Czy w aktach sprawy może być cokolwiek z podpisem tego kto jechał i być może posłużył się jego dowodem? - wiem, że abstrakcja, przy takiej sprawie, ale miałem o to też dopytać. :)

Ostatnia edycja:
należałoby podejść do sądu lub zadzwonić i umówić się na przeglądanie akt sprawy razem ze zrobieniem fotokopii, po czym udać się do jakiegoś prawnika aby ten przeanalizował dokumenty,

robinson21 napisał:
należałoby podejść do sądu lub zadzwonić i umówić się na przeglądanie akt sprawy razem ze zrobieniem fotokopii, po czym udać się do jakiegoś prawnika aby ten przeanalizował dokumenty,

W zasadzie jest to dobra rada, z tym, że gdyby ją stosować zawsze, to forum byłoby niepotrzebne, jak każde inne zresztą. :)

Pomijam, że znajomy średnio dysponuje środkami na prawnika, stąd moje pytanie tutaj.

Czyli nie ma jednoznaczenej odpowiedzi, bo jest to dość skomplikowane zagadnienie?
Nie można stwierdzić, że tak przedawniło się zrób to i to i wyślij tam i tam?

Rozumiem, że akta sprawy i wgląd do nich pod kątem podpisu czy jego czy nie?
Ale pomijając to, może ktoś jeszcze się wypowie, w kontekście przedawnienia.

Ostatnia edycja:
a jak można rozmawiać o przedawnieniu jak nie mamy żadnych danych z datami?

To może uda się dać odpowiedź na przykładzie takim:
Przejazd, jak się okazało, był wcześniej, bo 27.03.2001, w 8.04.2002, został wydany nakaz zapłaty wydany przez śad cywilny. W dniu 11.03.2021 przyszło wezwanie przedegzekucyjne.
Innych dat nie ma.

Czy z aktualną widzą, na temat, jest ktoś w stanie odpowiedzieć na pytania, czy faktycznie wiedzę, ma prawnik.
Albo gdzie indziej tego szukać.

w dniu złożenia pozwu opłata dodatkowa za jazdę bez ważnego biletu nie była przedawniona, po drugie - został wydany nakaz zapłaty, ale jest pytanie - kiedy nadano klauzulę wykonalności?

Tego, kiedy nadano klauzulę wykonalności, niestety nie wiem.

A) Gdzie można sprawdzić taką informację? W aktach danej sprawy? Co daje nam klauzula wykonalności i jej umiejscowienie w czasie?

B) Czy w tym przypadku odsetki naliczane są w okresie do 3 lat? A reszta, która jest naliczona, naliczona jest bezprawnie? Jeśli bezprawnie to należy pisać do wierzyciela o ponowne naliczenie, ale już poprawne? Na jaki akt prawne się powołać w tej kwestii?

Ostatnia edycja:
informacje o klauzuli można zobaczyć w aktach sprawy w sądzie lub jeżeli komornik wszczął egzekucje to powinna być informacja w piśmie od komornika a po za ty komornik powinien dołączyć kserokopie tytułu egzekucyjnego (nakazu zapłaty).

Tak powinny być naliczane do 3 lat wstecz te powyżej uległy przedawnieniu jeżeli nie było jakiś innych działań komorniczych.

A co daje nam klauzula wykonalności i jej umiejscowienie w czasie?

Chodzi mi o to co taka wiedza, kiedy taka klauzula była nadana, mi da.
A także o to, jaki data klauzuli ma dla nas znaczenie.

Art. 123. Przypadki przerwania biegu przedawnienia
§ 1. Bieg przedawnienia przerywa się:
1) przez każdą czynność przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju albo przed sądem polubownym, przedsięwziętą bezpośrednio w celu dochodzenia lub ustalenia albo zaspokojenia lub zabezpieczenia roszczenia;
2) przez uznanie roszczenia przez osobę, przeciwko której roszczenie przysługuje;
3) przez wszczęcie mediacji.

Nie ukrywam, że pomimo zacytowania artykułu, nadal nie wiem co mi daje ustalenie daty zwiazanej z klauzulą wykonalności. :(

Czy wszczęcie mediacji można uznać za zapytanie o ewentualne, podkreślam ewentualne rozłożenie na raty w razie. Ewentualne, w razie uznania roszczenia.
Takie zapytanie wysłała kolega do wierzyciela w tym samym mailu w którym wyjaśniał, że nie ma pewności, że to on jest tym który podpisał blankiet za brak biletu.

§ 1. Bieg przedawnienia przerywa się:
1) przez każdą czynność przed sądem - inaczej mówiąc złożony wniosek powoda do sądu o nadanie kluzuli wykonalności przerywa bieg przedawnienia,

Powrót