opłata za legitymację

• Autor wątku Autor wątku marcin.rybak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcin.rybak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
nie wiem czy w dobrym dziale piszę, jeśli nie, to proszę o poprawienie :) (jestem tu nowy:) )

Moje pytanie dotyczy faktu, iż na uczelni (akademia pedagogiczna w Krakowie), nastąpiła wymiana legitymacji szkolnych (starego typu (książeczek)) na legitymacje również starego typu, ale ze zmienionym zapisem odnośnie przysługujących ulg. Za te czynności uczelnia zażyczyła sobie ode mnie opłaty (pomijając już fakt, iż musiałem specjalnie na ten cel wykonywać kolejne zdjecia).
Czy opłata za wymianę dokumentu, który 1. jest ważny, 2. nie z mojej winy podlega wymianie, jest zasadna?

Studiuję na studiach dziennych, na których co do zasady nauka jest bezpłatna

Z góry dziekuję za pomoc,

Pozdrawiam

a jak nie wymienisz legitymacji... to ukarzą cię za to...? -- Nie -- więc twoj wybor czy wymienisz czy nie... i czy będziesz mógł korzystać z uprawnień jakie daje ci posiadanie aktualnej legitymacji studenckiej....

jak nie wymienię, to za pół roku nie przybiją mi pieczątki, która uprawnia mnie do zniżek...

a tak właściwie, to legitymacja studencka jest tylko potwierdzeniem, że jestem studentem by móc korzystać ze zniżek?

poza tym można sobie wyobrazić fakt, że za pół roku, rok, znów mi będą kazać wymienić legitymację i za nią zapłacić... wszystko pięknie, ładnie, ale dla mnie to jest nadal wymuszenie opłaty, gdyz wiadomo, że do przysługujących mi ulg jako student mam prawo

udało mi się znaleźć coś takiego:

http://www.psrp.org.pl/?sub=artykul&id_aktualnosci=1206

gdzie jest napisane:
Ponadto i odrębnie od powyższego należy także pamiętać o zakazie pobierania przez uczelnie państwowe przed 1 stycznia 2007 r. opłat za cokolwiek poza "zajęciami dydaktycznymi", gdyż rozporządzenie wskazane w załączniku nr 3 pod artykułem pozwalało im pobierać opłaty jedynie za "zajęcia dydaktyczne". Więcej w tym artykule.

Przypominamy, że w oparciu o przepisy ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym:

* art. 257 ust. 2 => do studiów (więc i zapewne do opłat za nie) rozpoczętych przed wejściem w życie ustawy stosuje się przepisy dotychczasowe,
* art. 269 ust. 1 => do studentów przyjetych na studia przed 1 IX 2005 i w roku akad. 2005/2006 wnoszą opłaty za zajęcia dydaktyczne na dotychczasowych zasadach do końca okresu studiów przewidzianego w programie studiów,
* art. 275 => do końca 2006 obowiązywało rozporządzenie z 27 VIII 1991 w sprawie zasad gospodarki finansowej uczelni, które pozwalało uczelniom państwowym/publicznym pobierać opłaty tylko za zajęcia dydaktyczne.

Powrót